Ένταξη των Ρομά: Στον Δήμο Αργοστολίου το 2ο βραβείο Dosta

Το φετινό βραβείο Dosta, για πρωτοβουλίες που προωθούν ένταξη των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες, απονεμήθηκε από το Κογκρέσο Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στους δήμους Torres Vedras της Πορτογαλία, του δήμου Αργοστολίου της Ελλάδας και Salford της Αγγλίας!

Ο John Warmisham, Άγγλος Σοσιαλιστής, Εισηγητής του Κογκρέσου για τους Ρομά

και τους ταξιδιώτες, ανακοινώνοντας σήμερα τους νικητές των φετινών βραβείων, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

Η πρώτη θέση πήγε στον πορτογαλικό δήμο Torres Vedras, ο οποίος ανέπτυξε ένα μοναδικό σχέδιο που ενισχύει τη συνοχή μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων και των Ρομά.

Η δεύτερη θέση απονεμήθηκε στον ελληνικό δήμο Αργοστολίου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της κοινότητας των Ρομά, την αύξηση της φοίτησης των παιδιών στο σχολείο, καθώς και την παροχή στέγασης και υποστήριξης υγειονομικής περίθαλψης στον πληθυσμό των Ρομά στην Κεφαλονιά.

Ο Βρετανικός δήμος Salford κέρδισε το 3ο βραβείο για την υλοποίηση μιας εκπαιδευτικής έκθεσης με τίτλο «Young Roots Heritage Lottery Irish Traveler Wagon Project: Bringing Heritage Alive!» εξερευνώντας τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, την κληρονομιά και την ταυτότητα των Ιρλανδών ταξιδιωτών.

Ο Πρόεδρος του Κογκρέσου Leendert Verbeek συνεχάρη τους νικητές για τη δέσμευσή τους στην ένταξη των κοινοτήτων των Ρομά και των ταξιδιωτών και τόνισε ότι το Κογκρέσο συμφωνεί πλήρως με τα θετικά μηνύματα της Dosta!

Το Κογκρέσο θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις προκαταλήψεις και τις παρανοήσεις για την κοινότητα των Ρομά και θα συνεχίσει να προωθεί τη μοναδική συμβολή των Ρομά στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά. «Dosta» σημαίνει «αρκετά» σε μια παραλλαγή της γλώσσας των Ρομά που ομιλείται στα Βαλκάνια. Είναι επίσης ο τίτλος μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Συμβουλίου της Ευρώπης που είχε ως στόχο να φέρει τους μη Ρομά πιο κοντά στους Ρομά, καταρρίπτοντας τα εμπόδια των βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων και στερεοτύπων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

ΡομάΑργοστόλιSalfordΣυμβούλιο της Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένταξη, Ρομά, Δήμο Αργοστολίου, Dosta,entaxi, roma, dimo argostoliou, Dosta