ΕΝΦΙΑ 2023: Πότε βγαίνει το εκκαθαριστικό- Ημερομηνίες πληρωμής και απαλλαγές

Πλησιάζει η ώρα της πληρωμής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να μπουν στους ηλεκτρονικούς τους λογαριασμούς, να δουν, να κατεβάσουν ή να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 2023 μέσω της πλατφόρμας του gov.gr με τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 δόσεις με την

πρώτη να πρέπει να καταβληθεί στα τέλη αΐου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.

Βέβαια, αν κάποιος θέλει να πληρώσει το ποσό εφάπαξ θα έχει έκπτωση 3% επί του ποσού του φόρου.

Μέχρι τις 30 Απριλίου το αργότερο, αναμένεται να ανέβουν όλα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Πώς εκδίδετε το πιστοποητικό του ΕΝΦΙΑ

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE (ΕΔΩ)Κλικάρετε στο παράθυρο «Εφαρμογές»Κλικάρετε στην επιλογή «Πολίτες»Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογήΕπιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορείτε να κάνετε και έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος ή σε προηγούμενα.

Τρόποι πληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Τον ΕΝΦΙΑ 2023 μπορείτε να πληρώσετε:

EφάπαξΣε 10 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2024Μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσειςΈνταξη του φόρου στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο

Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, γίνεται η ανάρτηση της ταυτότητας οφειλής. Υπάρχει ένας κωδικός πληρωμής, με τον οποίο θα πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ μέσω web-banking, διαφορετικά μπορείτε να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ και σε μια τράπεζα.

Οι ημερομηνίες πληρωμής

Tις 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις πρέπει να πληρώσετε την:

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ποιοι θα δουν «ψαλιδισμένο» ΕΝΦΙΑ

Όσοι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση πέρσι, το 2022, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι.

Από την άλλη, πολλοί θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από ότι πλήρωσαν το 2022, επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο 50% για τα νοικοκυριά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

ΕΝΦΙΑ 2023ΕΝΦΙΑεκκαθαριστικόΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΦΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα
ΕΝΦΙΑ 2023, Πότε, - Ημερομηνίες,enfia 2023, pote, - imerominies