Ενεργειακή κρίση: Μεγάλες οι ελλείψεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες

Μπορεί η Ευρώπη να έχει πλέον αυξήσει τα αποθέματά της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ώστε να καταφέρει να επιβιώσει τον φετινό χειμώνα, ωστόσο τα πραγματικά θύματα, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες δεν έχουν πια πρόσβαση στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, δεν έχουν αρκετά αποθέματα έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην εγχώρια ζήτηση, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλεπάλληλα μπλακάουτ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Bloomberg,

και όπως δήλωσε ο Σολ Κάνοβιτς, αναλυτής της Credit Suisse Group, «η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αυξάνει την ενεργειακή φτώχεια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, η πτώση των θερμοκρασιών και οι αυξημένες βροχοπτώσεις στο Πακιστάν, την Ινδία το Μπαγκλαντές και τις Φιλιππίνες έχουν προσωρινά μειώσει τις ελλείψεις ενέργειας.

Ωστόσο, ο επερχόμενος κρύος χειμώνας ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολος και η αγορά υδρογονανθράκων για την αντιστάθμιση της αυξημένης ζήτησης θα αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα στις χώρας της νότιας Ασίας.

Η ισχυρή ισοτιμία του δολαρίου έχει περιπλέξει την κατάσταση, αναγκάζοντας πολλές χώρες στο να επιλέξουν την αγορά ενέργειας ή την αποπληρωμή των χρεών τους, ενώ πολλοί πάροχοι ενέργειας έχουν αρχίσει να αποφεύγουν τις εξαγωγές σε χώρες οι οποίες ενδέχεται να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Το επίκεντρο του προβλήματος είναι η αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί στις αγορές spot, όπου η μεταβλητότητα των τιμών είναι αυξημένη.

«Οι πάροχοι δε χρειάζεται να εξάγουν το LNG τους σε φθηνές αγορές», τόνισε ο αναλυτής Ραγκάβ Ματούρ της Wood Mackenzie Ltd, υπογραμμίζοντας πως τα υπερκέρδη από την αγορά spot θα αντισταθμίσουν οποιαδήποτε πρόστιμα λάβουν για καθυστέρηση των παραδόσεων.

Η ζημιά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Παράλληλα, η Ευρώπη προσπαθεί να αυξήσει την κατασκευή των πλωτών πλατφόρμων υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αύξηση της εισαγωγής LNG από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg NEF, η ζήτηση για φυσικό αέριο από την Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% μέχρι και το 2026.

Οι εξαγωγείς του Κατάρ και των ΗΠΑ τώρα μελετούν νέες προτάσεις από ευρωπαϊκές χώρες για την αγορά του LNG τους. Για πρώτη φορά, αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ταϊλάνδη καλούνται να ανταγωνιστούν ευρωπαϊκές ανεπτυγμένες οικονομίες όπως τη Γερμανία. «Δανειζόμαστε την ενέργεια άλλων χωρών. Δεν πρόκειται για κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνουμε, αλλά αναγκαζόμαστε να το κάνουμε», τόνισε ο CEO της Vitol, Ράσελ Χάρντι.

Μπλακάουτ

Πλέον οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν πότε και πού θα εφαρμόσουν blackout για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σύμφωνα με τον Ραγκάβ Ματούρ της Wood Mackenzie, «μέχρι τότε, οι μεταβλητές τιμές ενέργειας θα γίνουν κάτι το σύνηθες. Το LNG θα ανήκει πρώτα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αφήνοντας τις αναπτυσσόμενες σε δεύτερη μοίρα».

ενεργειακή κρίσηΟυκρανίαΕυρώπηΜΠΛΑΚΑΟΥΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα