ΕΚΤ: Ανακοινώνει νέα αύξηση επιτοκίων με τον πληθωρισμό να τρομάζει

Τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της για το 2022 ανακοινώνει μετά τη συνεδρίασή της την Πέμπτη (15/12) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη σκιά του πληθωρισμού να συνεχίζει να πέφτει βαριά πάνω από την ευρωζώνη.

Οι αναλυτές αναμένουν ευρέως αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ρυθμός χαμηλότερος από τις 75 μονάδες βάσης των δύο τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ ελπίζουν και σε περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το πλάνο της ποσοτικής σύσφιξης (QT), αν και εκτιμούν ότι είναι απίθανο

να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας.

Η ποσοτική σύσφιξη θα βοηθούσε την ΕΚΤ στη συρρίκνωση του γιγάντιου χαρτοφυλακίου ομολόγων της στον ισολογισμό της έπειτα από χρόνια αγορών κρατικού χρέους και νομισματικής τόνωσης.

«Αναμένουμε από την ΕΚΤ να υιοθετήσει μια πολύ σταδιακή προσέγγιση για να αποφύγει τα σοκ αστάθειας στις αγορές, όπως τόνισε πρόσφατα ο διοικητής της Banque de France, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό», επεσήμανε ο Φρανκ Ντιξμάιερ, CIO στην Allianz Global Investors.

Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι, έπειτα από τα στοιχεία για τη συμμετοχή των τραπεζών της ευρωζώνης στο κάλεσμα της ΕΚΤ για πρόωρη αποπληρωμή των μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων TLTRO, το QT ίσως καθυστερήσει.

Συνεχίζει να τρομάζει ο πληθωρισμός

Ένα άλλο «καυτό» θέμα για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι φυσικά ο πληθωρισμός και το αν έχουμε φτάσει στην κορύφωσή του.

Πηγή της ΕΚΤ που μίλησε στο Reuters αποκάλυψε ότι οι νέες εκτιμήσεις της τράπεζας τοποθετούν τον πληθωρισμό πάνω από το επιθυμητό όριο του 2% το 2024 και λίγο πάνω από εκεί το 2025.

Καθοδηγούμενος από παράγοντες που κυμαίνονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τον αντίκτυπο των προγραμμάτων στήριξης της εποχής της πανδημίας, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε στο 10,6% τον Οκτώβριο πριν υποχωρήσει τον περασμένο μήνα στο 10%.

Οι νέες προβλέψεις, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έως ότου δημοσιευτεί νέος γύρος εκτιμήσεων τον Μάρτιο, είναι υψηλότερες από ό,τι αναμένει η αγορά επί του παρόντος για αυτά τα δύο χρόνια.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6% το 2023, 2,3% το 2024 και 1,9% το 2025.

Επίσης εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% την Πέμπτη πριν το φθάσει στο 2,50% τον Μάρτιο και 2,75% στα μέσα του επόμενου έτους.

«Ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, βλέπουμε τον πυρήνα του να παραμένει πάνω από το 5% μέχρι τα μέσα του 2023 πριν κινηθεί χαμηλότερα», δήλωσε πρόσφατα ο Ανατόλι Ανένκοφ της Societe Generale.

Αν και οι προβλέψεις της ΕΚΤ δέχονται συχνά κριτική για την αστοχία τους, αναμένεται ευρέως ότι οι προσδοκίες της για τον πληθωρισμό θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω για το 2023 και αντίστοιχα οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ θα μειωθούν για το επόμενο έτος.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη και την αύξηση των επιτοκίων και τη νέα χρονιά, αποσκοπώντας στο να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης πιστεύεται ότι βρίσκεται σε ύφεση.

Στα χνάρια της Fed

Αν όντως επαληθευτεί η εκτίμηση για αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, θα φτάσουμε στο υψηλό 13 ετών του 2%.

Η κίνηση ακολουθεί τα χνάρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία επίσης… φρέναρε τον ρυθμό των αυξήσεων στην τελευταία της συνεδρίαση, ανεβαίνοντας μισή ποσοστιαία μονάδα, σε αντίθεση με την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις της, σε ένα τρέχον εύρος στόχου 4,25%-4,5%.

Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, με τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης στην ιστορία της νομισματικής ένωσης.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, με τον επικεφαλής στρατηγικής της NAB, Γκάβιν Φρεντ, να επισημαίνει ότι «ο δομικός πληθωρισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει και μπορεί να μην αρχίσει να μειώνεται μέχρι την άνοιξη».

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει συρρικνωθεί κατά 0,3% αυτό το τρίμηνο και 0,4% το επόμενο, κάτι που θα πληρούσε τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης. Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες δείχνουν ότι η ύφεση μπορεί να είναι πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μικρότερη, η Λαγκάρντ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις δηλώσεις της, διατηρώντας αυστηρό τόνο που θα υπογραμμίζει ότι προτεραιότητα αποτελεί η χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, παρά το ρίσκο της ύφεσης…

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

ΕΚΤεπιτόκιαπληθωρισμόςύφεση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα