Εκλογές στην Ολλανδία: Μια Τουρκάλα πρόσφυγας, φαβορί για την πρωθυπουργία

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ολλανδοί πολίτες, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, σε πρόωρες εκλογές για το ολλανδικό κοινοβούλιο που προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε.

Τρία κόμματα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, με πιθανότητα κάποιο από αυτά να κατακτήσει την πρώτη θέση. Ωστόσο, κανένα κόμμα δεν είναι πιθανό να κερδίσει περισσότερο από το 20% των ψήφων και οι διαπραγματεύσεις

για μια κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες λόγω του ισχυρού κατακερματισμού του ολλανδικού πολιτικού φάσματος.

Από τους υποψηφίους ξεχωρίζει μία γυναίκα. Η 46χρονη Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, διάδοχος του Ρούτε στην ηγεσία του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD).

Γεννηθείσα στην Αγκυρα το 1977, η Γεσιλγκιόζ βρέθηκε στην Ολλανδία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ως αιτούσα άσυλο.

«Μια πρώην πρόσφυγας, η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, η οποία διαδέχθηκε τον Ρούτε στην ηγεσία του κόμματος VVD, προηγείται τώρα στις δημοσκοπήσεις πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης και θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας», σημειώνει ο ιστοχώρος Politico, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που διεξάγονται στην Ολλανδία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αύριο, Τετάρτη.

Ο κουρδικής καταγωγής πατέρας της, Γιουτζέλ Γεσιλγκιόζ, ήταν αριστερός συνδικαλιστής ο οποίος πήρε την οικογένειά του και έφυγε από την Τουρκία «κυνηγημένος» από τη χούντα του Εβρέν. Η μικρή Ντιλάν και η οικογένειά της είχαν μάλιστα τότε, το 1984, φθάσει αρχικά με σκάφος στην Κω προτού καταλήξουν αργότερα στην Ολλανδία ζητώντας εκεί άσυλο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2017, η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ Ζεγκέριους, όπως είναι το πλήρες όνομά της, θα εκλεγόταν βουλευτής, και μερικά χρόνια αργότερα, το 2022, θα γινόταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Τώρα φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός και παρότι πρόσφυγας το πρόγραμμά της έχει αντί-μεταναστευτική ατζέντα.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το VVD της Γεσιλγκιόζ προηγείται στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 26%,ενώ ακολουθούν το νεοσύστατο Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) του 49χρονου πρώην βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Πίτερ Ομτσιχτ, η Αριστερή Συμμαχία Πρασίνων – Εργατικών (GroenLinks–PvdA) του πρώην επιτρόπου της Ε.Ε. Φρανς Τίμερμανς και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέρτ Βίλντερς.

#Ολλανδία #εκλογές
Keywords
Αναζητήσεις
ekloges-stin-ollandia-mia-tourkala-prosfygas-favori-gia-tin-prothypourgia.htm
Τυχαία Θέματα