Εισηγμένες: Ρεκόρ πενταετίας στη διανομή μερισμάτων το 2021

10:31 5/4/2022 - Πηγή: Reporter

Θα σπάσει κάθε ρεκόρ το ύψος των διανεμηθέντων μερισμάτων για το 2021 από τις εισηγμένες. Οι τελευταίες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ύψος των μερισμάτων στα 2,3 δις ευρώ. Οι ενδείξεις ανεβάζουν την επίδοση των διανεμηθέντων μερισμάτων στη καλύτερη επίδοση από το 2016.

Πέρυσι διανεμήθηκαν κεφάλαια 1,79 δις ευρώ εκ των οποίων τα 630 εκατ. ευρώ κατέληξαν στις τσέπες των μικρομετόχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 διένειμαν μέρισμα

58 εισηγμένες έναντι 34 εισηγμένων το 2019 αποδεικνύοντας ότι οι εισηγμένες άφησαν πίσω τους τη διετή πανδημία και τα 3 lock down της ελληνικής οικονομίας, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους.

Στο ρυθμό της διανομής μερισμάτων, προμερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίων εισέρχονται από τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο οι 154 εισηγμένες καθώς ξεκινούν οι πρώτες ετήσιες συνελεύσεις(Autohellas (σήμερα Μέρισμα €0,46), Γενική Εμπορίου (6/4 Μέρισμα €0,055) και Τράπεζα Ελλάδος (7/4 Μέρισμα €0,672).

Η αρχή των ανακοινώσεων για διανομή μερίσματος έγινε φέτος με τη Μytilineos, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διανείμει μέρισμα 0,42 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,36 ευρώ πέρυσι (+16,7%). Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει προαναγγείλει για φέτος ελάχιστο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,65 ευρώ που δόθηκε μέσα στο 2021. Πέρυσι η Quest Holdings μοίρασε 0,30 ευρώ ανά τίτλο, όταν φέτος (έχοντας υπερβάλλουσα ρευστότητα μετά την πώληση της θυγατρικής της Cardlink) έδωσε ήδη 1,25 ευρώ, ενώ αναμένεται τουλάχιστον ακόμη μία σημαντική χρηματική διανομή μέσα στο έτος.

Η Jumbo είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει και φέτος τη γενναία μερισματική πολιτική προς τους μετόχους της. Έτσι, έχει ήδη μοιράσει 0,365 ευρώ ανά τίτλο, όταν πέρυσι μέσω δύο διανομών είχε δώσει αθροιστικά 0,77 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυξημένα μερίσματα αναμένονται και από τον κλάδο της πληροφορικής (Entersoft, Epsilon Net, Profile, Space Hellas, Byte Computer, Performance).

Στον ευρύτερο μεταλλουργικό κλάδο, η αγορά αναμένει φέτος σαφώς μεγαλύτερα μερίσματα από αρκετές εισηγμένες, όπως η Έλαστρον, η Αφοί Κορδέλλου, αλλά και η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας. Αξιόλογα μερίσματα αναμένονται επίσης από τις Έλτον Χημικά, Autohellas, Παπουτσάνης, Πετρόπουλος και Πλαστικά Θράκης. Τέλος, οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των μερισμάτων και από άλλες οκτώ εισηγμένες και συγκεκριμένα τις Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor και Sarantis.

Με βάση τις προβλέψεις, η μέση μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών θα υπερβεί και φέτος τόσο το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων όσο και την απόδοση των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η άνοδος σχεδόν 12% της μερισματικής πολιτικής των εισηγμένων το 2021 σε σύγκριση με το 2020 κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές εταιρείες, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν την περσινή χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους. Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, αλλά ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια).

Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υπήρξαν ανακοινώσεις από εισηγμένες που προχώρησαν σε νέες διανομές μερισμάτων, οι οποίες προέκυψαν από πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών, αλλά και λόγω της καλής πορείας της κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2021. Ειδικότερα, πρόσθετα μερίσματα αποφάσισαν οι OTE (λόγω της διάθεσης θυγατρικής του στη Ρουμανία), Quest Holdings (ως αποτέλεσμα των εσόδων που προέκυψαν από την πώληση της θυγατρικής Cardlink, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας έκτακτης διανομής το 2021), Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil (προμέρισμα επόμενης χρήσης), Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εννεαμήνου), Πλαίσιο, Παπουτσάνης (συμπληρωματικό μέρισμα) και Μύλοι Κεπενού (μοιράζοντας φέτος πολλαπλάσιο ποσό σε σχέση με τα περσινά της κέρδη).

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

εισηγμένεςμερίσματαπόσαχρηματιστήριο
Keywords
Τυχαία Θέματα