Ακρίβεια: 2 δισ. επιπλέον δαπάνες και...προσευχές για Ειρήνη και Τουρισμό

10:00 5/4/2022 - Πηγή: Reporter

Έντονες δυσκολίες προβλέπονται για την οικονομία στο 2ο τρίμηνο του έτους με τον τουρισμό να αποτελεί και πάλι "βαρόμετρο", με βάση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η ακρίβεια, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην ενέργεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είναι τα βασικά σημεία προβληματισμού, ωστόσο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, “βαρόμετρο” των εξελίξεων είναι ο τουρισμός, όπου υπάρχει μια συγκρατημένη μεν αλλά αισιοδοξία δε ότι θα πάνε όλα καλά. «Ο ελληνικός τουρισμός έχει δείξει ότι μπορεί να

προσαρμόζεται στα δεδομένα, να αντιμετωπίζει προβλήματα και να βγαίνει νικητής», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου ενόψει και της έναρξης της σεζόν.

Πάντως, πέρα από τις “ανάσες” στη ζήτηση και στα έσοδα από τον τουρισμό, η κυβέρνηση καταθέτει άμεσα στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυξάνει εκτάκτως -λόγω πολέμου και ακρίβειας- το όριο στις κρατικές δαπάνες κατά 2 δισ. ευρώ.

Από την αύξηση αυτή θα καλυφθούν:

- η επιδότηση στο ντίζελ κίνησης, η τιμή του οποίου έπεσε άμεσα ήδη 11 λεπτά κατά μέσο όρο στην Αττική (στα 1,876 την Κυριακή 3/4 από 1,987 που ήταν 31 Μαρτίου) και πριν ακόμα να περαστεί η μείωση σε όλα τα πρατήρια.

- 200 ευρώ «επίδομα ακρίβειας» που θα δοθεί την Μ. Τρίτη σε 670.000 νοικοκυριά

- 200 ευρώ μέσα Απριλίου στους ιδιοκτήτες ταξί μέσω της πλατφόρμας mybusinesssupport της ΑΑΔΕ

- επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο στους λογαριασμούς 4,2 εκατ. κατοικιών και 1,2 εκατ. επιχειρήσεων

- «Μη επιστρεπτέα» επιδότηση στους κτηνοτρόφους (2% του τζίρου του 2021) έως 15 Απριλίου, επιδόματα για λιπάσματα, καθώς και απαλλαγή για μια ακόμη χρονιά των κατά κύριο επάγγελμα αφροτών από το Τέλος Επιτηδεύματος που αλλιώς θα πλήρωναν.

Νέο πακέτο

Παράλληλα εκτιμάται ότι θα περισσέψουν και 1-1,3 δισ. ευρώ περίπου «εφόδια» για νέα μέτρα στήριξης, που θα ληφθούν μετά το Πάσχα, από Μάιο και έως τον Ιούνιο. Αλλά από τα μέσα Μαΐου και την έκβαση του πολέμου (ή τη μορφή της Ειρήνης τότε ενδεχομένως) θα κριθεί αν τυχόν απαιτηθεί και νέο «πακέτο» υπέρβασης δαπανών για μέτρα στήριξης, πέραν των πρώτων 2 δισ. ευρώ. Πάντως με βάση το χθεσινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο το β΄τρίμηνο θα είναι δύσκολο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, επέμεινε πως το 2022 η ΕΕ θα έχει Ανάπτυξη, έστω και αν είναι κατώτερη του 4% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου. Βέβαια, ξ Ευρώπη δεν θα πέσει σε οικονομική ύφεση αλλά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, «ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, απ' ότι την παγκόσμια» και «οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη».

Γιώργος Αλεξάκης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑεφόδιαμέτραΠακέτοΤουρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα