ΕΕ: Νέο σχέδιο στήριξης €6 δισ. για τα Δυτικά Βαλκάνια

11:24 5/4/2024 - Πηγή: Reporter

Διαπραγματευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία την Πέμπτη (4/4), σχετικά με τη Διευκόλυνση Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, μ’ ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή που περιλαμβάνει 6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια για την επιτάχυνση της οικονομικής σύγκλισης με την ΕΕ .

Δίνοντας έμφαση στις αξίες της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να υποστηρίξουν τη δέσμευσή τους για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της συμπερίληψης της προσέγγισης «πρώτα τα θεμελιώδη».

Αυτή

η αρχή συνδέει το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τα θεμελιώδη δικαιώματα με τους δύο άλλους κρίσιμους τομείς της ενταξιακής διαδικασίας: την οικονομική διακυβέρνηση και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν επίσης την ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και κατάφεραν να ενισχύσουν τη διαδικασία διαβούλευσης με τα κοινοβούλια και την κοινωνία των πολιτών των δικαιούχων χωρών.

Οι ευρωβουλευτές ενίσχυσαν τη διακυβέρνηση του Μηχανισμού, εστιάζοντας στην ισχυρότερη κοινοβουλευτική εποπτεία και διαφάνεια. Ένας τακτικός διάλογος υψηλού επιπέδου με την Επιτροπή θα εντείνει τον ρόλο του Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της προόδου του Μηχανισμού και στην εξασφάλιση της ευθυγράμμισης της χρηματοδότησης με τους στόχους της ΕΕ, όπως η δημοκρατία, η οικονομική σταθερότητα και η περιφερειακή συνεργασία.

Επιπλέον, τα ενημερωμένα δεδομένα για τους τελικούς αποδέκτες που λαμβάνουν χρηματοδότηση άνω των 50.000 ευρώ σωρευτικά για την περίοδο τεσσάρων ετών για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού πρέπει να διατίθενται σε ιστοσελίδα από τις σχετικές δικαιούχες χώρες.

Η διευκόλυνση στοχεύει να προωθήσει κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και την ευθυγράμμιση με την ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές πέτυχαν τη δημιουργία ενός πλαισίου που συνδέει τη χρηματοδοτική στήριξη με σαφείς δείκτες προόδου. Ένας ειδικός πίνακας αποτελεσμάτων θα παρακολουθεί και θα εμφανίζει δημόσια την πρόοδο των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων της Διευκόλυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εγγράφων, των όρων πληρωμής και των αποδεκτών κεφαλαίων.

Ο Κροάτης ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Karlo Ressler συνεισηγητής για την Επιτροπή Προϋπολογισμών, δήλωσε:

«Το σχέδιο ανάπτυξης για έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να αλλάξει πραγματικά το παιχνίδι. Αποτελεί πολιτική ενθάρρυνση για τη διαδικασία προσχώρησης, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις πραγματικές διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ευθυγράμμισης με τις Κοινές Πολιτικές Εξωτερικών και Ασφάλειας και Θεωρήσεων της ΕΕ. Μετά την ιστορική έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αυτό είναι ένα ακόμη σημαντικό μέσο που θα φέρει αυτές τις χώρες πιο κοντά στην ΕΕ».

Ο επίσης Κροάτης ευρωβουλευτής των Σοσιαλιτών Tonino Picula, συνεισηγητής για την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε:

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι αυτή η κοινοβουλευτική εντολή ενίσχυσε τη διεύρυνση, την επανέφερε στην ημερήσια διάταξη και αυτή η συμφωνία το επιβεβαιώνει. Οι προτάσεις μας στη συμφωνία θα αύξηση της χρηματοδότησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο να τονιστεί η σημασία του κράτους δικαίου, της διαφάνειας και των μεταρρυθμίσεων για να έρθουν αυτές οι χώρες, οι εταίροι μας, πιο κοντά στην ΕΕ. Συμφωνήσαμε στις διαπραγματεύσεις να συμπεριλάβουμε την πλήρη ευθυγράμμιση με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των περιοριστικών μέτρων, ως ενός από τους βασικούς στόχους, που είναι πολύ σημαντικός για το Κοινοβούλιο και θα δώσει σαφές σημάδι σε εκείνες τις χώρες της περιοχής, που πρέπει ακόμη να πληρούν αυτά τα κριτήρια».

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#ΕΕ #Δυτικά_Βαλκάνια #σχέδιο_στήριξης #ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ #Συμβούλιο_της_ΕΕ
Keywords
Αναζητήσεις
ee-neo-schedio-stirixis-6-dis-gia-ta-dytika-valkania-1.htm
Τυχαία Θέματα