ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις €41,49εκατ. το 2023-Τι έρχεται στο Ιστορικό Κέντρο

10:15 6/7/2023 - Πηγή: Reporter

Ισχυρή αναμένεται να είναι η ζήτηση για φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια και γι αυτό, η ΕΔΑ Αττικής προχωρεί σε σημαντικές επενδύσεις για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της. Μάλιστα έχει βάλει πλώρη για να φέρει τα οφέλη του φυσικού αερίου σε πολλά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν, με βάση εκτιμήσεις, πάνω από 1500 παλιοί καυστήρες πετρελαίου, που αποτελούν “βόμβα” για το περιβάλλον αλλά και

την ασφάλεια. Στο φόντο αυτό ένα πρόγραμμα κινήτρων, για την αντικατάσταση, παλαιών καυστήρων, όπως ανάλογα που τρέχουν π.χ σε Θεσσαλία, θα ήταν ευεργετικό.

Πάντως, πέρα από τη συγκεκριμένη κίνηση, η ΕΔΑ Αττικής, η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής αερίου στην Περιφέρεια Αττικής, μετά την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών από την Italgas, όπως σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας, σχεδιάζει επενδύσεις 261 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για την περίοδο 2023-2029.

Βασικό της “όπλο” για την προώθηση του όλου πλάνου, που για το 2023 είναι ύψους 41,49 εκ ευρώ, προβλέποντας μάλιστα, αντικατάσταση 10km δικτύου από χυτοσίδηρο. Συνολικά, μέχρι το 2029 προβλέπεται η ολοκλήρωση της αντικατάστασης του παλαιού δικτύου από χυτοσίδηρο στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Με βάση, πάντως, όσα ανακοινώθηκαν, φέτος πρόκειται να κατασκευαστούν 122,44 χλμ. δικτύου χαμηλής πίεσης & 1,5 χλμ. μέσης πίεσης, όπως και παροχετευτικοί αγωγοί για την εγκατάσταση 14.514 μετρητών. Σύμφωνα με τον κ. Μπακούρα, που έχει στο “παλμαρέ” του την πορεία ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, πλέον, η εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει σε άλλη βάση μακριά από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις. Μαλιστα η εταιρεία δεσμεύεται πλέον ότι το αργότερο 30 ημέρες από την υπογραφή συμβολαίου με κάποιον καταναλωτή, η σύνδεσή του θα έχει ολοκληρωθεί.

Με “καύσιμο”, δε, την εμπειρία της νέας διοίκησης από την την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που αποτέλεσε “πρότυπο” για την ανάπτυξης της αγοράς, σε ένα πιο απαιτητικό και δύσκολο πεδίο, (αραιοκατοικημένες περιοχές κτλ), όπως αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στο πρώτο εξάμηνο έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 19,6 εκατ. Επίσης, οι όγκοι, που διανεμήθηκαν, έφτασαν τα 202,1 Nm3, περίπου στα ίδια επίπεδα με το περσινό έτος. Παράλληλα, οι νέες συνδέσεις άγγιξαν τις 5.061, καθώς το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για το αέριο έχει αναζωογονηθεί από τα μέσα Απριλίου. Μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκαν 1.400 νέα συμβόλαια.

Να σημειωθεί, ότι, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι νέες συνδέσεις είχαν φτάσει τις 24.000 το 2021, αριθμός ρεκόρ για την ΕΔΑ Αττικής. Το 2022, περιορίστηκαν σχεδόν στο 50%, δηλαδή λίγο παραπάνω από 12.000, ενώ εκτιμάται πως το 2023 θα κλείσει με 13.500 καινούργιες συνδέσεις.

«Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση ήταν η χειρότερη περίοδος για το φυσικό αέριο, ο κόσμος συνεχίζει να εμπιστεύεται το καύσιμο και την ΕΔΑ Αττικής», σημείωσε ο CEO της εταιρείας. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, από τον Μάιο έχουν γυρίσει στο αέριο και 7 βιομηχανικοί καταναλωτές στο Λεκανοπέδιο, οι οποίοι το είχαν αντικαταστήσει με άλλα εναλλακτικά καύσιμα (ντίζελ, LPG).

«Στη διάρκεια του 2022, η βιομηχανία δούλευε κανονικά με αέριο, με την προσδοκία ότι θα υπάρξει πτώση των τιμών. Ωστόσο το Γενάρη του 2023 ξεκίνησαν να περνάνε σε άλλα καύσιμα για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Αυτή η τάση αναστράφηκε και κατά το τελευταίο δίμηνο επέστρεψαν όλοι στο φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούρας.

Νέα αντίληψη

Παράλληλα, η εταιρεία λειτουργεί με μια νέα αντίληψη, έχοντας ανοίξει διαύλους με τους δήμους ώστε να προχωρήσει η διείσδυση φυσικού αερίου πιο αποτελεσματικά, και χωρίς οχλήσεις στην καθημερινότητα Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούρας «θα υπάρχει ενημέρωση προς την Πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές που εργάζονται τα συνεργεία της εταιρείας μας προς αποφυγή προβλημάτων».

Να σημειωθεί ότι στους 52 Δήμους στους οποίους αυτή τη στιγμή υπάρχουν δίκτυα της ΕΔΑ Αττικής, θα προστεθούν έως το 2026 άλλοι 6 Δήμοι (Δήμοι Μεγάρων, Ραφήνας, Μαραθώνα, Αρτέμιδος, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μάνδρας) με την κατασκευή 7 σταθμών LNG μικρής κλίμακας έως το 2029, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές είναι απομακρυσμένες από τις υφιστάμενες υποδομές.

Εναλλακτικά καύσιμα

Επίσης, η ΕΔΑ Αττικής αναπτύσσει το δίκτυο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόσμιξη βιομεθανίου σε πρώτη φάση και υδρογόνου στη συνέχεια από το οποίο θα μπορούν να τροφοδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ο Λεωνίδας Μπάκουρας σημείωσε ότι το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης για το 2023-2029 περιλαμβάνεται η κατασκευή τεσσάρων σημείων έγχυσης βιομεθανίου στην Αττική και ενός σημείου έγχυσης υδρογόνου στην Αττική. Ήδη, η διοίκηση της ΕΔΑ Αττικής είχε πρόσφατα επαφές με τον σύνδεσμο των εταιριών παραγωγής βιομεθανίου, οι οποίες φθάνουν τις 80 σε όλη την Ελλάδα. Επί του παρόντος ωστόσο δεν είναι δυνατή η πρόσμιξη βιομεθανίου, καθώς απουσιάζει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο.

Ψηφιοποίηση

Επίσης η εταιρεία προχωρά με ταχύ ρυθμό στην ψηφιακή εποχή με αντικατάσταση του συνόλου των συμβατικών μετρητών με έξυπνους από το 2025, αλλά και πρόγραμμα ψηφιοποίησης δικτύου, όπως και χρήση της τεχνολογίας PICARRO για την ασφάλεια των υποδομών.

Γιώργος Αλεξάκης

ΕΔΑ Αττικής
Keywords
Αναζητήσεις
eda-attikis-ependyseis-4149ekat-to-2023-ti-erchetai-sto-istoriko-kentro.htm
Τυχαία Θέματα