Δυνατό άνοιγμα στις ευρωαγορές, με ώθηση από το Ηνωμένο Βασίλειο

Υψηλότερα κοντά στο 1% διαπραγματεύονται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (12/4), με τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, αλλά και τον προβληματισμό για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και του πληθωρισμού να είναι στο επίκεντρο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% λίγο μετά το άνοιγμα, με όλους σχεδόν τους

κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές της εξόρυξης οδηγούν τα κέρδη, με άνοδο άνω του 2%, ενώ οι ασφαλιστικές μετοχές υποχωρούν 0,2%.

Οι κινήσεις της αγοράς έρχονται αφού ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 έκλεισε χαμηλότερα την προηγούμενη συνεδρίαση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας κατέγραψε άνοδο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά το ίδιο ποσοστό.

Τα στοιχεία ακολουθούν την οικονομική ανάπτυξη 0,3% τον Ιανουάριο, η οποία σύμφωνα με το ONS είχε αναθεωρηθεί προς τα πάνω από 0,2%. Το γεγονός αποτελεί άλλο ένα σημάδι ανάκαμψης από την υποτονική οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη σταθερά τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση και έδωσε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα για μια επερχόμενη μείωση επιτοκίων παρά την αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve στις ΗΠΑ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν δεσμεύτηκε για το πότε θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, αλλά άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για το πότε η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές σε επίπεδο χονδρικής, υποχώρησε χαμηλότερα από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Η ένδειξη του ΔΤΚ αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση, λιγότερο από την πρόβλεψη για 0,3% από τον Dow Jones και όχι τόσο όσο η αύξηση 0,6% τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία παρείχαν κάποια πιθανή ανακούφιση στους επενδυτές που ελπίζουν στην έναρξη της χαλάρωσης της Fed, αν και τα στοιχεία ήρθαν μόλις μία ημέρα μετά από μια πιο «τσιμπημένη» μέτρηση για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο, η οποία πυροδότησε φόβους ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,82% στις 508,82 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,93% στις 18.115,53 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,89% στις 8.095,42 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,79% στις 7.985,78 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,93% στις 34.028 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,58% στις 10.711,50 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,88% στις 6.351,98 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600
Keywords
Αναζητήσεις
dynato-anoigma-stis-evroagores-me-othisi-apo-to-inomeno-vasileio.htm
Τυχαία Θέματα