Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιλεκτικές κινήσεις μια «ανάσα» από τις 1.300 μονάδες

12:25 4/7/2023 - Πηγή: Reporter

Με συσσώρευση και μετρημένα κέρδη ξεκινάει τη σημερινή (4/7) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των 1.300 μονάδων.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,12% στις 1.294,24 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 10,89 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE καταγράφει άνοδο 0,14% στις 3.136,45 μονάδες, παρομοίως και ο τραπεζικός δείκτης στο +0,08% στις 1.029,99 μονάδες.

Με κεκτημένη ταχύτητα από το ιδανικό κλείσιμο του α’ εξαμήνου, συνεχίστηκε για πέμπτη συνεχή μέρα χθες το ανοδικό

σερί της Λεωφόρου Αθηνών, διευρύνοντας το υψηλό 9 ετών που έχει σημειώσει από την περασμένη Παρασκευή (30/6).

Βέβαια, όπως φαίνεται επί του παρόντος, οι επενδυτές επιλέγουν τη συσσώρευση με αποτέλεσμα, οι δείκτες να μη σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Στο κλίμα συμβάλλει και η Χρηματιστηριακή αργία στις ΗΠΑ, λόγω της ημέρας ανεξαρτησίας, που κρατάει κλειστή τη Wall Street.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει κέρδη που ξεπερνούν το 37%, ωστόσο υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, η ανάκτησή της από τη χώρα μας τοποθετείται χρονικά μετά το καλοκαίρι από την πλειοψηφία των οίκων, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο ακόμα και για το ότι είναι υπόθεση εβδομάδων.

Όπως εκτιμά σε report της η Axia, μετά το investment grade θα μπει το χρήμα στο χρηματιστήριο. «H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει περισσότερα οφέλη από την επιστροφή του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές».

Στο θετικό κλίμα και στα ανοδικά σερί του Χ.Α συμβάλουν και τα σημαντικά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, τα επιχειρηματικά deals, αλλά και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στη διετία.

Βέβαια, δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος γενικευμένων αναταράξεων, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και στην έκτασή του, αλλά και τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών και τα σενάρια ύφεσης.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε χθες το δεύτερο εξάμηνο του 2023 για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με την αγορά να κλείνει νωρίτερα λόγω ημιαργίας. Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή σήμερα λόγω της αργίας για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Ακόμα, διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την απόφαση της Reserve Bank of Australia να διατηρήσει τα επιτόκιά της σταθερά στο 4,10%.
Τέλος, μικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στα μάκρο και στα εταιρικά κέρδη.Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,43%, η ΕUROBANK (+0,07%), ενώ διολισθαίνουν οι μετοχές της ΕTE (-0,10%) και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ -0,13%.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,97%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,05%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (+1,16%), της ΡΕΒΟΙΛ (+0,97%) και της ΕΛΙΝ (+2,52%).

Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (-1,10%), της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (-2,75%), της JUMBO (-1,15%), των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (-1,43%) και της ΝΑΚΑΣ (-4,86%).

Δείτε εδώ την αναλυτική εικόνα της αγοράς σήμερα

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα