Χρηματιστήριο Αθηνών: Διατηρείται η «ξέφρενη» πορεία στην αρχή της εβδομάδας

Με πολύ θετικά δείγματα ξεκινά η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να... καλπάζει.

Λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας (20/2) o Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +1.43% και στις 1118.49 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 20,71 εκατ. ευρώ.

Aκόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ανεβαίνει κατά 1.16% στις 2705.37 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει επίσης σημαντικά κέρδη κατά 1.68% στις 879.69 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά από δύο ημέρες ήπιας διόρθωσης την προηγούμενη εβδομάδα, το Χρηματιστήριο έκλεισε

την Παρασκευή καταγράφοντας τρία νέα ιστορικά υψηλά, με το πιο σημαντικό να είναι η κατάρριψη του «οχυρού» των 1.100 μονάδων για πρώτη φορά από τις 24 Σεπτεμβρίου 2014 (κλείσιμο στις 1.105,99 μονάδες).

Τα συνολικά κέρδη μέσα στο 2023 έφτασαν πλέον το 18,5% καθώς έκλεισε και η 9η συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Σημαντική ώθηση ενδοσυνεδρικά δίνουν οι τράπεζες, που επίσης διεύρυναν το υψηλό τριετίας την Παρασκευή και έκλεισαν στις 865 μονάδες με επόμενο στόχο τις 883,56 μονάδες (κλείσιμο 24ης Ιανουαρίου 2020).

Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έπονται και οι ανακοινώσεις για αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες το επόμενο δίμηνο σε μια προσπάθεια να «τιθασεύσουν» τον πληθωρισμό, με τη Λεωφόρο Αθηνών βέβαια μέχρι στιγμής να δείχνει ισχυρά αντισώματα στα διεθνή μηνύματα και στις ανησυχίες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής (17/2) στη Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να αποφεύγει την ημερήσια πτώση. Ωστόσο, σε επίπεδο 5νθημέρου ο δείκτης υποχώρησε για τρίτη διαδοχική φορά, στο ευρύτερο αρνητικό σερί του από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμα, στο πρωινό κλείσιμο των Χρηματιστηρίων Ασίας και Ωκεανίας, οι κυριότεροι δείκτες έκλεισαν «στο πράσινο», με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε μια σειρά ανακοινώσεων οικονομικών δεδομένων αργότερα μέσα στην εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς των ΗΠΑ (FOMC). Τέλος, στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης οι κυριότεροι δείκτες κινούνται ήπια ανοδικά με την προσοχή αυτή την εβδομάδα να στρέφεται στη δημοσίευση των σημειώσεων της συνεδρίασης της Federal Reserve.Το ταμπλό στο Χ.Α Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, που καταγράφει για ακόμα μία συνεδρίαση πολύ καλές επιδόσεις, η ALPHA BANK βρίσκεται στο 1.44%, η ΕΤΕ (+1.63%), η EUROBANK (+2.04%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1.74%. Κέρδη επίσης καταγράφουν οι μετοχές της COCA COLA (+1.03%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1.40%), των ΕΛΠΕ (+1.69%), του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ (+1.67%) και της ΜΙG (+1.93%). Στον αντίποδα απώλειες σημειώνουν η ΙΝΚΑΤ (-0.91%), η ΛΑΜΨΑ (-0.89%) και ο ΟΛΘ (-0.78%). Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα