Χάρης Δούκας: Ποιος είναι ο 43χρονος νέος δήμαρχος της Αθήνας

Ο Χάρης Δούκας ολοκλήρωσε την έκπληξη στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και παρότι άγνωστος στο ευρύ κοινό πριν από δύο μήνες, εκλέχθηκε δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Χάρης Δούκας συγκέντρωσε ποσοστό 56% και νίκησε τον απερχόμενο δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη.

Στο β' γύρο έλαβε περισσότερες από 63.000 ψήφους, ενώ στον α' γύρο είχε λάβει 19.000.

Κέρδισε δηλαδή 43 χιλιάδες και πλέον ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Σε αυτό έπαιξε σίγουρα ρόλο η παρουσία του στο debate, αλλά και η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημιουργήθηκε

ένα κλίμα αισιοδοξίας πως πράγματι μπορεί να επιτευχθεί η ανατροπή και έτσι περισσότερος κόσμος έσπευσε στις κάλπες.

Ποιος είναι, όμως, ο Χάρης Δούκας;

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων είχε παραχωρήσει προεκλογικά συνέντευξη στο Reporter και είχε... συστηθεί ο ίδιος στους ψηφοφόρους ως εξής:

«Η επιστημονική μου δουλειά ως καθηγητής περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αφορά στην εκπόνηση σχεδίων για βιώσιμες πόλεις. Τα μοντέλα που έχουμε αναπτύξει έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι καιρός να επιστρέψω αυτή τη γνώση και την εμπειρία μου στην Αθήνα, την πόλη όπου ζω και αγαπώ. Δεν διεκδικώ το αξίωμα του Δημάρχου λόγω κληρονομικού δικαιώματος, ούτε περιφέρω την υποψηφιότητά μου από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο. Παίρνω την ευθύνη και βάζω την γνώση και την εμπειρία μου μπροστά, για να αλλάξω την Αθήνα Τώρα». Αυτό και έκανε...

Αναλυτικά το βιογραφικό του

Ο Χάρης (Χρυσόστομος) Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τι θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους.

Με αυτό τον τρόπο, τα μοντέλα και συστήματα υποστήριξης αποφάσεων που έχει αναπτύξει «ανοίγουν το μαύρο κουτί» των αποφάσεων πολιτικής, εισάγοντας με άμεσο και διαφανή τρόπο την ανθρώπινη αντίληψη, συνθέτοντας «από κάτω προς τα πάνω», για την ανάπτυξη σύγχρονων πράσινων πολιτικών.

Αυτός είναι ο λόγος που έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα (πχ, ειδικό αφιέρωμα του Research Features), και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήθος εφαρμογών βιώσιμων πολιτικών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Διδακτικό έργο

Διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων».

Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

Βραβεύσεις – Διακρίσεις

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.Είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.Σπύρος ΠολυχρονόπουλοςΑθήναεκλογέςέκπληξη
Keywords
Αναζητήσεις
charis-doukas-poios-einai-o-43chronos-neos-dimarchos-tis-athinas.htm
Τυχαία Θέματα