«Χάνει έδαφος» το Χρηματιστήριο με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες

12:49 5/4/2023 - Πηγή: Reporter

Μετά το 5ημερο θετικό σερί, το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά τη σημερινή (5/4) συνεδρίαση με μικρές απώλειες στους κυριότερους δείκτες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30 ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -0,34% και στις 1065,37 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 12,94 εκατ. ευρώ.

Ακόμα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κατεβαίνει κατά 0,15% στις 2.585,76 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 0,38% στις 786,12 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση (4/4), ενώ όλα έδειχναν ότι

η Λεωφόρος Αθηνών θα διευρύνει με σχετική ευκολία το ανοδικό του σερί, ένα «κύμα» πωλητών κατά το τελευταίο δίωρο ήρθε να «εξανεμίσει» όσα κέρδη σημειώθηκαν νωρίτερα. Βέβαια, το θετικό πρόσημο διατηρήθηκε για πέμπτη σερί μέρα, ωστόσο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως… πύρρειος νίκη, καθώς το Χ.Α. έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Κυριότεροι παράγοντες που δημιουργούν πίεση στο επενδυτικό κοινό, είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και η ταχύτητα με την οποία θα σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ αναμένεται να δούμε και αν θα υπάρξει νέος γύρος επιθετικής αύξησης επιτοκίων, ως «αντίδοτο» στον υψηλό πληθωρισμό, που πιθανά θα σκαρφαλώσει ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής του πετρελαίου.

Από την άλλη τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία είναι ενθαρρυντικά, με μεγάλους οίκους να προβλέπουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο επόμενο διάστημα και από την άλλη τα επιχειρηματικά deals και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών να δικαιώνουν τους επενδυτές.

Tη «σκυτάλη» σήμερα παίρνουν ΟΛΘ και Αλουμύλ, με την ελπίδα για σημαντικές επιδόσεις καθώς η Ανδρομέδα παρουσίασε ζημιές 1,1 εκατ. ευρώ το 2022.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (4/4) στη Wall Street, καθώς τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Αυτό με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε ύφεση, σύμφωνα με αναλυτές που χτυπούν νέο «καμπανάκι».

Επιπλέον, οι αγορές στην Ασία κατέγραψαν μικτά πρόσημα την Τετάρτη (5/4), με τις κυριότερες απώλειες να καταγράφονται στην Ιαπωνία.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στους κυριότερους δείκτες στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης, με το επενδυτικό κοινό να αναμένει τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια, εν μέσω μιας πιθανής ανοδικής πορείας στον πληθωρισμό.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, η ALPHA BANK σημειώνει απώλειες ύψους 1,03%, η ΕUROBANK (-0,48%), η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,09%) και ελαφρώς ανοδικά κινείται η μετοχή της ΕΤΕ (+0,28%).

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της COCA COLA (+0,98%), της ΙΝΛΟΤ (+1,54%), της ΡΕΒΟΙΛ (+2,76%), της FRIGOGLASS (+1,64%), και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,56%).

Στον αντίποδα απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-1,03%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1,30%), της JUMBO (-0,52%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,22%) και του ΟΠΑΠ (-0,20%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα