Η εξόρυξη Bitcoin… σώζει Εθνικό Πάρκο στην Αφρική

Η εξόρυξη Bitcoin εξακολουθεί να δέχεται ιδιαίτερη κριτική λόγω της μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας, ωστόσο, το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin, που ξεκίνησε από τον Μάικλ Σέιλορ, προσπαθεί στις τριμηνιαίες εκθέσεις του να εξηγήσει ότι αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια.

Το Bitcoin τροφοδοτείται από σχεδόν 60% πράσινη ενέργεια και, σύμφωνα με μια νέα αναφορά από το MIT Technology Review που κοινοποιήθηκε από τον Σέιλορ μέσω Twitter,

ακόμη και σε μικρή κλίμακα, η εξόρυξή του μπορεί να κάνει μεγάλα θαύματα.

Το Εθνικό Πάρκο Virunga είναι το πρώτο εθνικό πάρκο στον κόσμο που αναγνωρίζει τις δυνατότητες της εξόρυξης Bitcoin, υποστηρίζοντας τη φύση, τους απειλούμενους ορεινούς γορίλες του πάρκου και την κοινότητα των κατοίκων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το ορυχείο Bitcoin τροφοδοτείται από το γιγάντιο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που βρίσκεται στο ίδιο βουνό που καθιστά το εθνικό πάρκο στη μέση του Κονγκό το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο μετά τον Αμαζόνιο. Χιλιάδες ισχυροί υπολογιστές στεγάζονται σε 10 κοντέινερ μεταφοράς που βρίσκονται στη μέση της ζούγκλας.

Το Bitcoin σώζει το πάρκο δίνοντας βιώσιμες λύσεις

Ο Emmanuel de Merode, ο 52χρονος διευθυντής του πάρκου, εξηγεί ότι το Virunga βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή γνωστή για τη διαφθορά και την αυξανόμενη αποψίλωση των δασών, όπου οι ξένες επενδύσεις είναι τόσο σπάνιες όσο τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και μια σταθερή κυβέρνηση.

Λόγω της απώλειας τουριστικών εσόδων από κρούσματα ασθενειών όπως ο Έμπολα, το lockdown λόγω του COVID-19 και τις απαγωγές από αντάρτες, το πάρκο έχει πιεστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο De Merode αποφάσισε να ποντάρει στο Bitcoin.

«Κατασκευάσαμε το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και σκεφτήκαμε ότι θα χτίζαμε το δίκτυο σταδιακά», εξηγεί ο De Merode και πρόσθεσε. «Τότε έπρεπε να σταματήσουμε τον τουρισμό το 2018 λόγω απαγωγών. Στη συνέχεια, το 2019, έπρεπε να σταματήσουμε τον τουρισμό λόγω του Έμπολα. Και το 2020… τα υπόλοιπα είναι ιστορία λόγω του Covid. Έπρεπε να βρούμε μια λύση. Διαφορετικά θα είχαμε καταρρεύσει ως εθνικό πάρκο».

Τα έσοδα από την εξόρυξη Bitcoin πληρώνουν όχι μόνο μισθούς στο πάρκο, αλλά και έργα υποδομής όπως δρόμοι και αντλιοστάσια νερού.

Σύμφωνα με τον De Merode, το Εθνικό Πάρκο Virunga ξεκίνησε την εξόρυξη Bitcoin τον Σεπτέμβριο του 2020. «Και μετά η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε», λέει. «Ήμασταν τυχεροί για μια φορά», συμπληρώνει. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 44.000 δολάρια, ο διευθυντής του πάρκου είχε έσοδα περίπου 150.000 δολάρια το μήνα, πάνω κάτω όσα είχε φέρει ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της ακμής του.

BitcoinCryptoκρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα