Άλμα στις τιμές spot της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων

Οι τιμές spot για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων σημειώνουν απότομη άνοδο, με τις ανοδικές τάσεις αυτού του μήνα να θυμίζουν εκείνες στην έναρξη της ναυτιλιακής κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα ή ακόμη και στην έναρξη της πανδημίας του covid.

Ο εβδομαδιαίος σύνθετος παγκόσμιος δείκτης της Drewry που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (9/5) αυξήθηκε κατά 16%, στα 3.159 δολάρια ανά feu, ενώ έχει αυξηθεί κατά 81% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

Ο μέσος όρος του δείκτη για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 3.227 δολάρια ανά feu, δηλαδή 512 δολάρια υψηλότερα από τον μέσο όρο 10ετίας -στα 2.714 δολάρια-

ο οποίος διογκώθηκε από την περίοδο 2020-22, κατά την πανδημία του covid.

Οι ναύλοι από τη Σαγκάη προς το Ρότερνταμ ξεχωρίζουν περισσότερο, σημειώνοντας αύξηση 20% ή 606 δολάρια, στα 3.709 δολάρια ανά feu. Ομοίως, οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες αυξήθηκαν κατά 18% ή 617 δολάρια, στα 3.988 δολάρια ανά feu.

Σύμφωνα με την Drewry, αναμένεται ότι οι τιμές των ναύλων εκτός Κίνας θα συνεχίσουν να αυξάνονται την ερχόμενη εβδομάδα εν μέσω «τεράστιας αύξησης της ζήτησης και περιορισμένης χωρητικότητας».

«Οι ναύλοι στην αγορά των εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντικά κέρδη, με την περίοδο αιχμής να έρχεται μετά από μια περίοδο μεταφοράς μεγάλων όγκων στα κανονικά δρομολόγια, καθώς και τον περιορισμό του στόλου λόγω της επαναδρομολόγησης (των πλοίων) στην Ερυθρά Θάλασσα», σημειώνουν αναλυτές της Jefferies. Η Jefferies επισημαίνει ότι οι παγκόσμιοι όγκοι έχουν αυξηθεί αισθητά μετά την τυπική ύφεση του Φεβρουαρίου/Μαρτίου, ενώ προβλέπει ότι η δραστηριότητα της περιόδου αιχμής θα διατηρήσει υποστηρίξει τις τιμές τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες.

Πολλοί αναλυτές έχουν επισημάνει την αυξανόμενη συμφόρηση των λιμένων σε όλο τον κόσμο, γεγονός που συμβάλλει στην εξήγηση του ράλι των τιμών, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση στη ναυτιλία λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Λόγω της ανακατεύθυνσης των πλοίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας μετά τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, απαιτείται περίπου 10% περισσότερη χωρητικότητα για τη διαχείριση των παγκόσμιων συναλλαγών εμπορευματοκιβωτίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εφοπλιστικού οργανισμού BIMCO.

«Οι ανοδικές αγορές ναύλων εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, με τους μεταφορείς να πιέζουν για περαιτέρω αυξήσεις των ναύλων μέχρι τον Μάιο, ενώ η ζήτηση για πλοία παραμένει αμείωτη», σημειώνουν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Linerlytica στην πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για την πλεονάζουσα χωρητικότητα βρίσκονται, προς το παρόν, «σε δεύτερη μοίρα».

«Εάν οι αυξήσεις των τιμών συνεχιστούν, θα αντανακλούν την ήδη περιορισμένη χωρητικότητα που συμπίπτει με μια κάπως απροσδόκητη και μη εποχιακή άνοδο της ζήτησης», δήλωσε ο Judah Levine, επικεφαλής έρευνας της Freightos.

#εμπορευματοκιβώτια #Τιμές #ναύλοι #ναύλα
Keywords
Αναζητήσεις
alma-stis-times-spot-tis-agoras-eborevmatokivotion.htm
Τυχαία Θέματα