Αύξηση ζήτησης σε επιχειρηματικά δάνεια το γ' τρίμηνο

Αμετάβλητα παρέμειναν τα κριτήρια δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα στο γ' τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το β', ωστόσο αυξήθηκε η ζήτηση σε επιχειρηματικά δάνεια, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τα δάνεια των επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών.

Δάνεια προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το

β΄ τρίμηνο του 2022 , εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2022.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2022.

Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ , στο γ΄ τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, καθώς και ο σχηματισμός κεφαλαίου κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες, αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε. Οι παράγοντες που επηρέασαν την μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Για το δ’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση τόσο για τα στεγαστικά όσο και τα καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2022.

Η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

επιχειρηματικά δάνειαΤράπεζα της Ελλάδος
Keywords
Τυχαία Θέματα