ΑΑΔΕ: Φορολογικό... 112 για να περιοριστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο στο εξάμηνο του 2023 έδειξαν ότι οι οφειλέτες παραμένουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες, με τους περισσότερους όμως να έχουν οφειλές κάτω από 500 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να... κινητοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους και θα το κάνει με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο σύστημα “έγκαιρης ειδοποίησης” των οφειλετών για εκκρεμότητες

που έχουν με την εφορία, δηλαδή για τα χρέη τους ή το υπόλοιπο των δόσεων της ρύθμισης που έχουν. Το σύστημα, που θα ενημερώνει για τον κίνδυνο απώλειας τρεχουσών ρυθμίσεων. Δηλαδή, εάν ο οφειλέτης δεν πληρώσει μία δόση, τότε το σύστημα θα ενεργοποιείται και στη συνέχεια θα στέλνει μήνυμα στον υπόχρεο για τη δόση που ξέχασε να πληρώσει, αλλά και για τις συνέπειες που έπονται εφόσον χάσει τη ρύθμιση.

Επίσης, ετοιμάζεται και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις τους.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα, με διαθέσιμα στοιχεία πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν με καθυστέρηση δύο ή τριών ημερών, κάτι που αποδίδεται σε ολιγωρία και όχι σκοπιμότητα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ

Προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός αυτόματου μηχανισμού που θα ειδοποιεί τους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Ο μηχανισμός θα ειδοποιεί κάθε φορολογούμενο που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών και ξεχνάει να καταβάλει τη δόση της ρύθμιση ώστε να προβεί στην πληρωμή της.

Ταυτόχρονα, ο μηχανισμός αυτό θα ενημερώνει για τις συνέπειες που αντιμετωπίζει ο φορολογούμενος. Δηλαδή για τον κίνδυνο απένταξης από τη ρύθμιση οφειλών. Επίσης ο οφειλέτης θα ενημερώνεται και στην περίπτωση που έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης., όπως και για την προθεσμία υποβολής μιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή μιας δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει.

Συνέπειες απώλειας ρύθμισης

Σε σχέση με την ενημέρωση για τις συνέπειες από τη μη τήρηση των υποχρεώσεων έναντι ρυθμίσεων, ο οφειλέτης θα ενημερώνεται σχετικά με μήνυμα.Αυτό σημαίνει ότι το μήνυμα θα υπενθυμίζει ότι :

- Ολο το ανεξόφλητο ποσό της οφειλής του θα καταστεί άμεσα απαιτητό από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

- Θα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

- Θα χάσει και τα υπόλοιπα ευεργετήματα της ρύθμισής του όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος, η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Πότε χάνεται η ρύθμιση;

Να σημειωθεί ότι χάνεται η ρύθμιση εάν ο οφειλέτης:

- Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,

- δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής 15% μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης,

- δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου

προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους,

- δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του (ατομικές και οφειλές από συνυποχρέωση, συνυπευθυνότητα) από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά, (ανεξάρτητα από την υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης στην οποία έχουν βεβαιωθεί),

- έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση. Ως ελλιπής νοείται η μη υποβολή των απαραίτητων ή των τυχόν συμπληρωματικά αιτηθέντων στοιχείων ή πληροφοριών.

Νέα εφαρμογή για κινητά

Επίσης, με τη νέα εφαρμογή για τα κινητά οι φορολογούμενοι θα μπορούν να βλέπουν τη φορολογική τους εικόνα αλλά και να λαμβάνουν ενημερώσεις όταν πληρώνουν τις οφειλές τους αλλά και ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Ουσιαστικά η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο, το οποίο θα είναι προσωποποιημένο για κάθε φορολογούμενο. Ο επαγγελματίας, για παράδειγμα, θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν μέχρι, για παράδειγμα, τις 30 Απριλίου δεν έχει πληρώσει το ΦΠΑ, θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης .

Γιώργος Αλεξάκηςληξιπρόθεσμα χρέηεφορίαΑΑΔΕχρέηοφειλές
Keywords
Αναζητήσεις
aade-forologiko-112-gia-na-perioristoun-ta-lixiprothesma-chrei.htm
Τυχαία Θέματα