«JuMBOs»: Άγνωστης ταυτότητας διαστημικά σώματα στο νεφέλωμα του Ωρίωνα

Άγνωστης ταυτότητας διαστημικά σώματα με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη Δία εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Τα άγνωστα αυτά αντικείμενα κινούνται σε ζεύγη. Το τηλεσκόπιο παρατήρησε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, περίπου 40 ζεύγη τα οποία έλαβαν την ονομασία Jupiter Mass Binary Objects ή «JuMBOs».

Μια πιθανότητα είναι ότι αυτά τα αντικείμενα

αναπτύχθηκαν από περιοχές του νεφελώματος όπου η πυκνότητα του υλικού ήταν ανεπαρκής για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δημιουργία ενός άστρου. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα αντικείμενα αυτά να δημιουργήθηκαν γύρω από αστέρια και στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν στο διαστρικό Διάστημα μέσω διαφόρων αλληλεπιδράσεων.

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, γνωστό και ως Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνος (μια ακριβέστερη ονομασία, καθώς στον αστερισμό Ωρίωνα υπάρχουν αρκετά άλλα νεφελώματα), αλλά και ως Μεσιέ 42 (Μ42), είναι διάχυτο νεφέλωμα νότια από τη Ζώνη του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα φαινομενικώς φωτεινότερα νεφελώματα, ορατό με γυμνό μάτι σε σκοτεινό ουρανό. Το M42 απέχει από εμάς περίπου 1350 έτη φωτός και εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. έτη.

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα είναι ένα από τα πλέον ερευνηθέντα και φωτογραφημένα ουράνια σώματα. Η μελέτη του έχει αποκαλύψει πολλά μυστικά για τη διαδικασία σχηματισμού νέων άστρων και πλανητών ενώ οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν πολλά κοσμικά φαινόμενα.

JUMBOSJames WebbΝΕΦΕΛΩΜΑ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑΔίας
Keywords
Αναζητήσεις
jumbos-agnostis-taftotitas-diastimika-somata-sto-nefeloma-tou-oriona.htm
Τυχαία Θέματα