JP Morgan για Ελλάδα: «Άπιαστη» η επενδυτική βαθμίδα πριν τις...εκλογές

Σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan, στο review της S&P την Παρασκευή, 21 Απριλίου, είναι απίθανο να υπάρξει αναβάθμιση της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό εκλογικό σκηνικό.

Επί του παρόντος, η Standard & Poor αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

To επικρατέστερο σενάριο του τελευταίου διαστήματος, δεδομένου ότι ο σχηματισμός

κυβέρνησης είναι σχεδόν απίθανος από τον α΄γύρο, είναι ότι ο οίκος θα προτιμήσει να καθυστερήσει την αναβάθμιση για μετά τις εκλογές.

Αν η Ελλάδα λοιπόν δεν καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη αναβάθμιση την 21η Απριλίου, επόμενος σταθμός θα είναι η 9η Ιουνίου, με τη Fitch, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα στο BB (επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) και θετικές προοπτικές.

Πιο συγκεκριμένα, η JP Morgan, με τα παραπάνω δεδομένα εκτιμά ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα γίνει στα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.

Αναλυτές του οίκου αναφέρουν ότι «η προσδοκία μας είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μία κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από την πιθανή δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία εποικοδομητική ατζέντα πολιτικών».

Επιπλέον αναμένει σύντομα και μία έκδοση ομολόγων από την Αθήνα, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του ΟΔΔΗΧ για τακτικές δημοπρασίες τίτλων από το β΄ τρίμηνο του έτους.

Τέλος η JP Morgan προβλέπει ότι το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού πρόκειται να ενισχυθεί από τα υπάρχοντα επίπεδα των 190 μονάδων βάσης στις 210 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούνιο.

Για τη συνέχεια εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση, στις 190 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, στις 180 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, και στις 165 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024.

JP MorganΕΛΛΑΔΑεπενδυτική βαθμίδαεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα