Goldman Sachs: Αυξημένοι κίνδυνοι για ύφεση σε Ευρώπη-ΗΠΑ το 2023

Μέτρια ύφεση αναμένει η Goldman Sachs το β’ εξάμηνο φέτος στην Ευρώπη, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει οδηγήσει σε διαταραχές αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Αναλυτικότερα, η τράπεζα προβλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα φτάσει στο 11,5% τον Ιανουάριο, για να υποχωρήσει σε περίπου 4,5% τον Δεκέμβριο του 2023.

Παράλληλα, η τράπεζα

εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσεις τον Οκτώβριο, ενώ θα ακολουθήσουν 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο και μια τελική αύξηση κατά 25 μ.β. τον Μάρτιο.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για την οικονομία των ΗΠΑ;

Σχετικά με την οικονομία των ΗΠΑ, η Goldman Sachs αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το δ’ τρίμηνο (ετήσια μεταβολή) θα επιβραδυνθεί στο 0,2% το 2022, «αντανακλώντας τη μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση και την αρνητική ώθηση από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Παράλληλα, για το επόμενο έτος «βλέπει» 35% πιθανότητα ύφεσης, αν και οποιαδήποτε ύφεση θα είναι πιθανότατα ήπια, ενώ αναμένει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού θα μειωθεί στο 4,5% έως το τέλος του 2022.

«Αναμένουμε ότι η Fed θα προβεί σε αύξηση κατά 75 μ.β. τον Νοέμβριο, ακολουθούμενη από αύξηση κατά 50 μ.β. τον Δεκέμβριο και αύξηση κατά 25 μ.β. το Φεβρουάριο, για μέγιστο επιτόκιο κεφαλαίων 4,5-4,75%, αν και βλέπουμε τον κίνδυνο ότι θα χρειαστεί υψηλότερο μέγιστο επιτόκιο για να αντιστραφεί η υπερθέρμανση αρκετά ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός», τονίζει, μεταξύ άλλων, η τράπεζα.

Goldman SachsΕυρώπηΗΠΑύφεσηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα