GRECO: Απλώς ικανοποιητική η πάταξη διαφθοράς σε δικαστικούς και βουλευτές!

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση για την Ελλάδα, στην οποία αξιολογεί την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή των συστάσεων που εκδόθηκαν για τη χώρα στην Έκθεση Αξιολόγησης Τέταρτου Γύρου το 2015, σχετικά με την πρόληψη της διαφθοράς βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων.

Η GRECO καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ικανοποιητικά ή έχει αντιμετωπίσει με

ικανοποιητικό τρόπο δεκατρείς από τις δεκαεννέα συστάσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση Αξιολόγησης Τέταρτου Γύρου. Από τις υπόλοιπες συστάσεις, πέντε έχουν εφαρμοστεί εν μέρει και μία δεν έχει εφαρμοστεί.

Όσον αφορά τα μέλη του κοινοβουλίου, η έκθεση χαιρετίζει , την τελευταία στιγμή τροποποιήσεις σε νομοσχέδια δεν έχουν εισαχθεί από τις 3 Οκτωβρίου 2022, ενώ Οι ανησυχίες σχετικά με τον ανεπαρκή χρόνο για δημόσια διαβούλευση εξακολουθούν να υφίστανται.

Η σύγχυση του ρόλου που ανατίθενται στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, η οποία είναι αρμόδια την εποπτεία του Κώδικα Δεοντολογίας για τους βουλευτές και για την παροχή η εμπιστευτική συμβουλευτική προς αυτούς, μένει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Όσον αφορά τους δικαστές και τους εισαγγελείς, είναι ευπρόσδεκτο ότι η ψηφιοποίηση των αστικών, οι ποινικές και διοικητικές διαδικασίες έχουν προχωρήσει και αναμένεται ότι αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή αδικαιολόγητων καθυστερήσεων.

Το Γραφείο Δικαστικής Στατιστικής έγινε λειτουργικό, με αποτέλεσμα τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων σε τακτική βάση. Έχει αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την υπηρεσία, συμπεριλαμβανομένου ενός υποχρεωτικού κώδικα δικαστικής δεοντολογίας.

Είναι, ωστόσο, λυπηρό που η επιλογή των περισσότερων δικαστών και εισαγγελέων σε ανώτερες θεσεις παραμένει ευθύνη της Κυβέρνησης, χωρίς καμία ανάμειξη των ομοτίμων στη διαδικασία, και ότι όχι έχει ληφθεί υπόψη ο τρόπος έναρξης της πειθαρχικής ποινής διώξεις κατά δικαστών και εισαγγελέων, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να διατηρεί αποκλειστική ευθύνη ως προς αυτό.

Απομένουν να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες ενίσχυση του ρόλου των διευθυντικών δικαστών και των εισαγγελέων στην αντιμετώπιση του φόρτου υποθέσεων διαχείριση.

Ολόκληρη η εκθεση, σε ελληνική μεταφραση από τις ελληνικές αρχές ΕΔΩ

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#GRECO #δικαστικοί #βουλευτές #ΕΠΙΤΡΟΠΗ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ_ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ #Συμβούλιο_της_Ευρώπης
Keywords
Τυχαία Θέματα