Γερμανία: Σχεδόν το 70% των επιχειρήσεων προτιμάει την τηλεργασία

Η εργασία από το σπίτι μειώνει την ανάγκη για χώρους γραφείων στη Γερμανία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας μελέτης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο ifo σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Colliers για τις μεγάλες πόλεις του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Μονάχου, της Κολωνίας, της Φρανκφούρτης, της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ.

«Η τακτική εργασία από το σπίτι έχει γίνει η νέα

κανονικότητα για περίπου το 25% των εργαζομένων και το 69% των επιχειρήσεων.

Αυτό οδηγεί σε μείωση της ζήτησης για χώρους γραφείων, ιδίως μεταξύ των μεγάλων εταιρειών και σε κλάδους όπου η εργασία από το σπίτι είναι πιο συνηθισμένη. Μέχρι το 2030, είναι πιθανό ότι η ανάγκη για χώρους γραφείων θα έχει μειωθεί κατά 12%.

Αυτό θα αντιστοιχεί σε μείωση της ζήτησης κατά περίπου 11,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στις επτά μεγάλες πόλεις. Ο νέος κόσμος της εργασίας προκαλεί διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά γραφείων», λέει ο ερευνητής του ifo Simon Krause, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Παρόλο που οι εταιρείες επαναφέρουν τους υπαλλήλους τους στο γραφείο, το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι στη Γερμανία παραμένει σταθερό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

«Πολλές εταιρείες έχουν επιλέξει σταθερές ημέρες για την εργασία στο γραφείο για να προωθήσουν την προσωπική συνεργασία, με το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι τις υπόλοιπες ημέρες. Το μέλλον ανήκει σε αυτή τη μορφή εργασίας, επειδή είναι ιδιαίτερα αποδεκτή τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους και επιτρέπει την απαραίτητη παραγωγικότητα», λέει ο Krause.

Παράλληλα, ο όγκος πωλήσεων στην αγορά ενοικίασης γραφείων το 2023 υποχώρησε σε επίπεδο που είχε παρατηρηθεί για τελευταία φορά κατά την οξεία φάση της κρίσης του κοροναϊού. Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνδέεται παραδοσιακά στενά με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος ifo.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης», λέει ο Andreas Trumpp της Colliers, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Το ποσοστό κενών χώρων αυξήθηκε από κάτω από το 3% το 2019 σε πάνω από 6% και το ποσοστό των υπεκμισθώσεων από κάτω από 2% πριν από την πανδημία σε σχεδόν 8%.

Οι μισθώσεις γραφείων στη Γερμανία έχουν μέση διάρκεια περίπου επτά ετών, γι' αυτό και τα επακόλουθα της πανδημίας γίνονται εμφανή μόνο με καθυστέρηση.

«Οι σύγχρονοι χώροι γραφείων σε καλές τοποθεσίες που πληρούν τις νέες απαιτήσεις παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και βλέπουν αυξήσεις στα ενοίκια. Υπάρχει λιγότερη ζήτηση για παλαιότερους χώρους που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τον νέο κόσμο της εργασίας», λέει ο Trumpp.

Τέλος, να σημειωθεί πως η μελέτη δείχνει επίσης ότι υπάρχουν μόνο περιορισμένα περιθώρια μετατροπής γραφείων σε χώρους διαβίωσης που χρειάζονται επειγόντως.

#Γερμανία #τηλεργασία #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #εργαζόμενοι #γραφείο #χώροι_εργασίας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Σχεδόν,germania, schedon