Fitch: «Κλειδί» της αξιολόγησης της Eurobank το ποσοστό στην Ελληνική

Ο πλήρης αντίκτυπος της αξιολόγησης της σχεδιαζόμενης εξαγοράς υψηλότερου ποσοστού της Ελληνικής Τράπεζας από τη Eurobank δε θα είναι ξεκάθαρος και για τις δύο τράπεζες μέχρι την ολοκλήρωση των συναλλαγών και της επακόλουθης Δημόσιας Πρότασης, αναφέρει σε report της η Fitch Ratings.

Όπως

υπενθυμίζει ο οίκος, η Eurobank απέκτησε αυτή την εβδομάδα ποσοστό ύψους 18,9% στην Ελληνική τράπεζα, φτάνοντας το στο σύνολο στο 48,1%. Και οι δύο τράπεζες, αξιολογούνται με BB+ και σταθερό outlook.

Aναφέρεται, ότι το τελικό μερίδιο της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, καθώς και η κεφαλαιακή επίπτωση της συναλλαγής, παραμένουν ακόμη άγνωστα.

Το τελευταίο θα είναι συνάρτηση του αριθμού των μετοχών που θα αποκτηθούν τελικά, της τιμής και της κατανομής του αρνητικού goodwill που είναι πιθανό να δημιουργηθεί από την απόκτηση.

Εδραιώνει την παρουσία της σε βασικές ξένες αγορές η Eurobank

Η ανακοίνωση της Eurobank, αναφέρει ο οίκος, συνάδει με τη δεδηλωμένη πρόθεση του ομίλου να αποκτήσει τον έλεγχο της κυπριακής τράπεζας σύμφωνα με τη στρατηγική του για την εδραίωση της παρουσίας του σε βασικές ξένες αγορές όπως η Κύπρος.

«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα η Eurobank να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής δημοπρασίας».

Η Ελληνική Τράπεζα, με ενεργητικό 20,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου 2023, θα αντιπροσώπευε περίπου το 20% του συνολικού ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ.

Εάν ολοκληρωθεί, η εξαγορά θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank αυξάνοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιανικών και επιχειρηματικών τραπεζικών δραστηριοτήτων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Τράπεζα επικεντρώνεται στις πρώτες με ένα πολύ ισχυρό franchise καταθέσεων, ενώ η Eurobank επικεντρώνεται κατά βάση στις επιχειρήσεις.

Πιθανά ομαλή η δυνητική ενοποίηση παρά τους κινδύνους

«Η εξαγορά θα βελτίωνε οριακά την ποιότητα του ενεργητικού της Eurobank, καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2023 είναι υψηλότερος από το 3,4% της Ελληνικής Τράπεζας στο τέλος Μαρτίου 2023.

Ωστόσο, ο μειωμένος δείκτης NPEs ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, μεμονωμένα, είναι απίθανο να είναι αρκετά σημαντικός ώστε να αλλάξει την εκτίμησή μας για την ποιότητα του ενεργητικού της συνδυασμένης οντότητας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο οίκος αναμένει ότι η δυνητική ενοποίηση θα είναι ομαλή παρά τους κινδύνους εκτέλεσης που συνεπάγεται μια σχετικά μεγάλη εξαγορά, δεδομένου του συμπληρωματικού χαρακτήρα των επιχειρηματικών και πιστωτικών προφίλ των τραπεζών και της ήδη καλής γνώσης της Eurobank για την κυπριακή αγορά.

Η εξαγορά του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας θα κοστίσει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με βάση τα περίπου 168 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν σε fund της Pimco για μερίδιο 17,3% και τα 16 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν στη Senvest Management για μερίδιο 1,6% στην κυπριακή τράπεζα.

Τα 700 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 10% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων της Eurobank ή περίπου τα μισά καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, επίπεδα που ο οίκος Fitch θεωρεί διαχειρίσιμα.

FitchΕλληνική ΤράπεζαEurobankεξαγορά
Keywords
Αναζητήσεις
fitch-kleidi-tis-axiologisis-tis-eurobank-to-pososto-stin-elliniki.htm
Τυχαία Θέματα