Κατά 67% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο

22:15 27/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat) , περισσότερο από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024. 

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022). Τον Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές

ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).

Το «άλμα» της τιμής του ελαιόλαδου από το 2021 έως το 2024

Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιόλαδου. Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%). Οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).

Σημειώνεται ότι προ μηνών ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ξεκίνησε να πραγματοποιεί επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιόλαδου.

Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε αυτή την κίνηση με αφορμή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναφορών/καταγγελιών που υποβλήθηκαν στον Φορέα.

Στο ίδιο πλαίσιο, τονιζόταν ότι «η νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις».

Keywords
Αναζητήσεις
kata-67-afxithike-i-timi-tou-elaioladou-stin-ellada-ton-teleftaio-chrono.htm
Τυχαία Θέματα