Στη “Προκρούστεια κλίνη” οι συντάξεις και το 2018

Νέες επιβαρύνσεις για όλους τους συνταξιούχους δρομολογεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη κοινωνική ασφάλιση το νέο έτος. Για ακόμα μια χρονιά οι απόμαχοι της εργασίας, που έχουν απολέσει από το 2010 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 50 δις ευρώ ελέω μνημονίων, θα είναι τα μεγάλα θύματα. Κι αυτό, γιατί μια σειρά από ψηφισμένες διατάξεις ανατρέπουν τα κοινωνικοασφαλιστικά δεδομένα επηρεάζοντας τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων υποψηφιων αλλά και ήδη συνταξιούχων κύριων και επικουρικών ταμείων. Το «κούρεμα» του ΕΚΑΣ, αλλά και ο περιορισμός του αριθμού

των δικαιούχων, οι..προς τα κάτω αναπροσαρμογές στην καταβολή των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων αλλά και η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων προκειμένου να υπάρξει η «δεξαμενή» της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, η οποία θα περικοπεί το 2019 είναι μόνο μερικές από τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται το 2018. Η χαριστική βολή στις παραπάνω κατηγορίες πολιτών δίνεται μέσα από τις εξής αλλαγές:

1. Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά τον τελικό επανυπολογισμό 2,7 εκατομμυρίων συντάξεων κύριων και επικουρικών. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας μέχρι σήμερα έχει επανυπολογιστεί το 90% των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Έτσι, όλες οι συντάξεις που καταβάλλονταν ως τις 12/5/2016 θα επανυπολογιστούν και θα χωριστούν σε Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη. Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν μέσα στο 2018 στα ενημερωτικά τους σημειώματα νέα ποσά σύνταξης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, παίρνοντας και την προσωπική διαφορά-μείωση που βγάζει ο επανυπολογισμός. Ωστόσο, από 1η Ιανουαρίου 2019 η προσωπική διαφορά καταργείται! Σύμφωνα με ειδικούς οι απώλειες θα ξεκινούν από 100 ευρώ και θα πλησιάζουν μέχρι και τα 350 ευρώ. Οι μειώσεις που θα προκύψουν για όλα τα ταμεία θα φτάνουν έως και 32%, όμως λόγω του πλαφόν θα σταματήσουν στο 18%. Στις περιπτώσεις αυτές άμεσα θιγόμενοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ, οι συνταξιούχοι των λεγομένων ευγενών Ταμείων(ΔΕΚΟ και Τράπεζες) αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές.

2. Στη «Προκρούστεια κλίνη» μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα αναπροσαρμοστούν γιατί θα υπολογίζονται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα αλλά και τον ειδικό συντελεστή μείωσης των ελλειμμάτων. Οι αλλαγές αφορούν σε αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά.. Τα χρόνια ασφάλισης ως το 2014 θα υπολογιστούν με συντελεστή 0,45% επί του μέσου όρου των αποδοχών τους, ενώ τα έτη ασφάλισης από 1/1/2015 και μέχρι τη συνταξιοδότηση θα υπολογίζονται με το νέο μαθηματικό τύπο. Σύμφωνα με ειδικούς οι επικουρικές συντάξεις, που βαίνουν προς κατάργηση, θα υποστούν μεσοσταθμικά μείωση 22%. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στους τραπεζοϋπαλλήλους, εμποροϋπαλλήλους, πρώην εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθους μισθωτούς που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακούς – τουριστικούς πράκτορες κ.ά. Πάντως, σύμφωνα με ειδικούς η επικουρική σύνταξη μετατρέπεται σε «χαρτζιλίκι», καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που ενώ μέχρι το 2015 είχαν 20 χρόνια επικουρικής ασφάλισης και μέσο όρο συνταξίμων αποδοχών 700 ευρώ θα δουν το ποσό της επικουρικής τους σύνταξης να γκρεμίζεται στα 63 ευρώ!

3. «Μαχαίρι» αναμένεται και στις εφάπαξ παροχές, καθώς έρχεται αναπροσαρμογή τους τουλάχιστον ως 5%. Σύμφωνα με ειδικούς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προστίθεται άλλο ένα έτος (2018) στη νέα βάση υπολογισμού. Κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι και λοιποί ασφαλισμένοι που δικαιούνται εφάπαξ, για το χρόνο ασφάλισης από το 2015 και μετά δεν θα παίρνουν το «παλιό» εφάπαξ αλλά μόνο επιστροφή εισφορών με βάση το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης. Η μείωση πηγαίνει με βήμα 1% με 1,5% ετησίως από το 2015 και μετά. Με αίτηση το 2018 το εφάπαξ που αναλογεί σε ασφάλιση από το 2015 και μετά θα έχει μια σωρευτική μείωση 5%.

4. Προς κατάργηση βαίνει και το ΕΚΑΣ, το οποίο απευθύνεται στους πλέον αδύναμους χαμηλοσυνταξιούχους. Η μείωση του νέου έτους αφορά 180.000 περίπου δικαιούχους, καθώς προβλέπεται ότι από 1/1/2018 θα πρέπει να εξοικονομηθούν άλλα 200.000.000 ευρώ από τη περικοπή του βοηθήματος. Ο τρόπος που εξετάζεται είναι μικτός, δηλαδή μείωση και των ποσών του ΕΚΑΣ αλλά και μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 το βοήθημα, το οποίο αναμένεται να πέσει στα 35 ευρώ το μήνα για όλους ανεξαιρέτως τους δικαιούχους του, θα αποτελεί παρελθόν.

5. Την ίδια στιγμή, με το νέο έτος μπαίνει «μπλόκο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες ως και 2 έτη για όσους υποβάλουν αίτηση με 25, 35 ή 40 έτη. Όσοι έκλεισαν τα 52 ή τα 55 βγαίνουν το 2017 στα 58,5 ή 59,5 αν έχουν ανήλικο ως το 2012. Για όσους κλείσουν όμως τα 52 ή 55 το 2018 τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν στα 60,2 και στα 61, αντίστοιχα. Με 35ετία το 2018 τα όρια ηλικίας για σύνταξη ανεβαίνουν στα 60 και στα 60,5, αντί 59,5 και 60,2 φέτος.

6. Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που σκέφτονται κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης αξιοποιώντας την δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη. Κι αυτό, γιατί τα πλασματικά έτη γίνονται πιο ακριβά για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών. Έτσι, με αίτηση το 2018 θα πληρώνουν 13,34% του μισθού για κάθε μήνα εξαγοράς αντί 10% με αίτηση ως το τέλος του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα