Ποια νέα μέτρα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2018

Ακόμα ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας και πολύ απαιτητικών στόχων κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους περίπου 535.000.000 ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά ενεργοποιούνται για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο.

Ο νέος προϋπολογισμός

θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,57% του ΑΕΠ για την προσεχή χρονιά, δηλαδή οριακά ψηλότερα από τον στόχο (3,5% του ΑΕΠ), και ανάπτυξη 2,4%. Οσον αφορά το 2017, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται ανάπτυξη 1,6% (έναντι 1,8% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) και πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 2,3%-2,4% του ΑΕΠ (δηλαδή, 4,1-4,3 δισ. ευρώ), έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ. Αν συνυπολογιστεί το «κοινωνικό μέρισμα», το πλεόνασμα ανεβαίνει κοντά στο 3,1% του ΑΕΠ (5,6 δισ. ευρώ).

Τα κυριότερα νέα μέτρα του 2018 είναι τα εξής: κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50%, κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από βραχυπρόθεσμες διαδικτυακές μισθώσεις ακινήτων, επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αύξηση εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυστηρή εφαρμογή του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα, επέκταση της εισφοράς στη ναυτιλία για ένα χρόνο, κατάργηση της έκπτωσης για τη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών. Αγνωστο παραμένει αν θα «παγώσει» η επαναφορά του φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα