“Κυνήγι κεφαλών” από τον ΕΦΚΑ: Εισπράττονται 10 εκατ. ευρώ το μήνα από κατασχέσεις

10:03 4/12/2017 - Πηγή: Dimosio

Σε ένα ανελέητο κυνήγι οφειλετών επιδίδεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με στόχο την είσπραξη των οφειλών προς τους πρώην Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία και αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με τις συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να ξεπερνούν τα 30 δις ευρώ και να ναρκοθετούν την ομαλή πορεία του υπερταμείου ασφάλισης οι εισπρακτικές αρχές συνεχίζουν με φρενήρεις ρυθμούς τις κατασχέσεις-εξπρές, προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος εισπρακτικός

στόχος που έχει αποτυπωθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2017, δηλαδή η άντληση τουλάχιστον 1 δις ευρώ από τις τσέπες των οφειλετών.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στην «Ελευθερία του Τύπου» ότι το ΚΕΑΟ είναι ο «εγγυητής» για την διαδικασία είσπραξης οφειλών, καθώς μέχρι σήμερα διαχειρίζεται με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνουν, ότι πέρυσι οι συνολικές εισπράξεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ανήλθαν σε 820.159.471 ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο εισπράξεων των 750 εκ. ευρώ που είχε τεθεί.

Μάλιστα, οι εισπράξεις φαίνεται ότι και φέτος θα έχουν θετικό πρόσημο (μέχρι το τέλος του έτους προβλέπονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ), καθώς κάθε μήνα εισπράττονται περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ από εν γένει ρυθμίσεις οφειλών, είτε εθελοντικές, δηλαδή με τη βούληση του ίδιου του οφειλέτη, είτε αναγκαστικές, δηλαδή μέσω κατασχέσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα περίπου 115 εκατ. ευρώ τα οποία αναμένεται να βάλει στο…κουμπαρά του το ΚΕΑΟ τον Νοέμβριο τα 10 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κατασχέσεις ποσών σε λογαριασμούς των οφειλετών προς τα Ταμεία.

Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των εσόδων του φορέα είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών, σχεδόν το 10% προέρχεται από τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Μάλιστα, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι εφόσον η πορεία αυτή δεν ανατραπεί και το νέο έτος, τότε τα ετήσια έσοδα του ΚΕΑΟ από κατασχέσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των πολιτών που έχουν χρέη στα ταμεία ανέρχεται σε 1.187.895 άτομα, ενώ το 79% των οφειλών αφορά στην περίοδο πριν από το 2009. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο οφειλών που συγκεντρώνεται στο ΚΕΑΟ άγγιζε τα 30.528.994.647 ευρώ, ενώ τα μεγάλα βάρη προέρχονται κυρίως από το τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (16.441.686.790 ευρώ) και τ. ΟΑΕΕ (12.869.428.293 ευρώ).

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με 827.369 πολίτες (69,65%) να χρωστούν έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Το 81% των οφειλετών (961.683 άτομα) έχουν οικονομική εκκρεμότητα έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Μεγάλο μέρος του υπολοίπου των οφειλών αφορά 86.018 άτομα που έχουν οφειλή από 50.000 έως 100.000 ευρώ (περίπου 19% του τρέχοντος υπολοίπου). Τέλος, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ (1.671 άτομα συγκεντρώνουν το 21,82% του υπολοίπου των οφειλών).

Πάντως, υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι στο στόχαστρο μπαίνουν οι στρατηγικοί «μπαταχτσήδες», δηλαδή αυτοί που εκμεταλλεύονται τις εκάστοτε ρυθμίσεις, αλλά δεν δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να διευθετήσουν τις οφειλές τους προς τα ταμεία. Τονίζουν δε ότι μεγάλο μέρος κακοπληρωτών προέρχεται κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, της ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης), της παροχής υπηρεσιών φύλαξης και της καθαριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε αύξηση του ημερήσιου ορίου ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ανά τράπεζα μετά από αίτημα του ΚΕΑΟ. Έτσι, οι ημερήσιες ηλεκτρονικές κατασχέσεις από 600 που ήταν μέχρι πρόσφατα, πλέον ανέρχονται σε 900! Αυτό σημαίνει ότι ο ημερήσιος αριθμός ηλεκτρονικών κατασχέσεων, μόνος από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πλέον αγγίζει τις 3.600!

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση της κατάσχεσης σε τραπεζικό λογαριασμό για χρέη προς τα ταμεία ισχύει το “ακατάσχετο” των 1250 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το ΚΕΑΟ μπορεί να κατασχέσει κάθε ευρώ πάνω από αυτό το ποσό. Παράλληλα, το κατασχετήριο του ΚΕΑΟ σε βάρος των τραπεζικών λογαριασμών ενός οφειλέτη μπορεί να ανασταλεί εφόσον αυτός προβεί σε εφάπαξ ή τμηματική καταβολή των οφειλών του προς τα Ταμεία.

Keywords
Αναζητήσεις
κεαο ικα καλαματας
Τυχαία Θέματα