ΙΟΒΕ: Εγκαταλείπουν την επιχειρηματικότητα οι Έλληνες

Σημαντική μείωση του ποσοστού των ατόμων που βρίσκονταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας νέας επιχείρησης καταγράφηκε το 2016. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στις 380.000 άτομα από 450.000 το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων ηλικίας 18-64 ετών που βρισκόταν το 2016 σε αρχικά στάδια επιχειρηματικής ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης. Πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες διαχρονικά επιδόσεις της χώρας από το 2003 έως και πέρσι.

Όπως αποτυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση του ΙΟΒΕ για την Επιχειρηματικότητα, που

δόθηκε χθες στην δημοσιότητα, περίπου 260.000 άτομα δηλώνουν πως έχουν διακόψει ή αναστείλει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το 2016 (ποσοστό 3,8% του πληθυσμού), υψηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό του 2015 (3%). Επτά στους δέκα δηλώνουν ως βασικότερο λόγο διακοπής ή αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης την έλλειψη κερδοφορίας. Επίσης σχεδόν ένας στους τρεις επιχειρηματίες αρχικών σταδίων το 2016 φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν άλλον στο νέο του εγχείρημα, ενώ τρεις στους 5 απασχολούν έως 5 άτομα κατά την έναρξη. Κατά βάση δηλαδή τα νέα εγχειρήματα προσφέρουν απασχόληση στους ιδρυτές τους.

Επίσης, τα ποιοτικά στοιχεία της νέας επιχειρηματικότητας φαίνεται να επιδεινώνονται, καθώς περιορίζεται η καινοτομικότητα, διατηρείται υψηλή η επιχειρηματικότητα ανάγκης, διευρύνονται τα εγχειρήματα στον τομέα της λιανικής, ενώ δεν φαίνεται να κινητοποιούνται ακόμα επαρκώς στην επιχειρηματικότητα άτομα από δεξαμενές υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Στις θετικές εξελίξεις, επισημαίνεται εντονότερη αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας, καθώς και ενίσχυση της εξωστρέφειας, αν και αυτή φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με τον σχετικά υψηλό αριθμό εγχειρημάτων υπηρεσιών στον κλάδο του τουρισμού, που εκ φύσεως έχουν έναν εξωστρεφή χαρακτήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα