Καταγγελία: Κόμπαζε ότι «μπορεί να σκοτώσει τον Σημίτη» ο φονιάς των Αγ. Αναργύρων

Το προφίλ του 46χρονου αστυνομικού Χρήστου Ζαπανιώτη. που σκότωσε την οικογένειά του προτού δώσει ο ίδιος τέλος στη ζωή του, προσπαθούν να περιγράψουν από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και συγγενείς της μαρτυρικής οικογένειας μετά το μακελειό στους Αγίους Ανάργυρους.

Τι σε κάνει να σκοτώσεις γυναίκα, πεθερά και την κόρη σου, ένα κοριτσάκι τριάμισι χρονών; Να το εκτελείς με μια σφαίρα στο κεφάλι; Και έπειτα να περιμένεις μία μιάμιση ώρα για να αυτοκτονήσεις; Οι λεπτομέρειες του άγριου εγκλήματος φρικτές. Οπως και το ευτελές του κινήτρου: μια διαμάχη για οικονομικούς λόγους, για ένα διαμέρισμα πρώτου

ορόφου που δεν το παραχωρούσε η πεθερά, για λεφτά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η ασύλληπτη οικογενειακή τραγωδία που εκτυλίχτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στους Αγίους Αναργύρους εξακολουθεί να έχει βέβαια πολλά σκοτεινά σημεία. Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είναι στη ζωή για να δώσει τη μαρτυρία του, ενώ, παρά το ότι ο δράστης πυροβόλησε επτά φορές, κανένας από τους γείτονες δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Αλλωστε κάποιοι τον περιέγραφαν ως καλό οικογενειάρχη!

Ο 46χρονος αρχιφύλακας πυροβόλησε με το υπηρεσιακό πιστόλι των εννέα χιλιοστών, κατά την διάρκεια του μοιραίου καβγά με την 37χρονη ρευματολόγο σύζυγο που κατέληξε στην τραγωδία.

Μέχρι τις 5 μ.μ. το απόγευμα της Κυριακής ήταν με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στην φρουρά του οποίου υπηρετούσε από το 1996. Τη Δευτέρα και την Τρίτη είχε ρεπό.

Η τραγωδία έχει προκαλέσει σοκ στον κ. Σημίτη. «Πρόκειται για μια ανείπωτη οικογενειακή τραγωδία. Ο Χρήστος Ζαπανιώτης ήταν εξαίρετος επαγγελματίας και άριστος στη δουλειά του σ’ όλα τα χρόνια που υπηρέτησε στη προσωπική μου ασφάλεια. Είμαι συντετριμμένος για το τραγικό γεγονός. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις δυο οικογένειες» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός.

Σοκ έχει προκαλέσει το αιματηρό περιστατικό και στους συναδέλφους του αρχιφύλακα, οι οποίοι τον περιγράφουν ως έναν ήρεμο και ισορροπημένο άνθρωπο.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχιφύλακας είχε περάσει από την επιτροπή καταλληλότητας το 2011, η οποία τον έκρινε απολύτως ικανό να φέρει όπλο, και επρόκειτο να ξαναπεράσει σύντομα.

Οι προϊστάμενοί του υποστηρίζουν ότι δεν είχε δείξει ποτέ συμπεριφορά που να παραπέμπει σε οποιοδήποτε πρόβλημα και δεν είχε υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

«Ολο λεφτά ζητούσε!»

Αλλη εικόνα όμως περιέγραψε ένας συγγενής του θύματος. Ο Μιχάλης Χερουβείμ, αδελφός της πεθεράς και θείος της συζύγου του δράστη, βγήκε το πρωί στον ΣΚΑΪ και τον περιέγραψε ως άνθρωπο που εκμεταλλευόταν την οικογένειά του, ζητούσε συνέχεια χρήματα και είχε μανίες καταδίωξης. «“Αμα θέλω τον σκοτώνω τον ‘κοντό’, έλεγε στη γυναίκα του. Ο “κοντός” ήταν ο Σημίτης», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Χερουβείμ, περιγράφοντάς τον ως «ψυχοπαθή» που κόμπαζε ότι μπορούσε να σκοτώσει τον τέως Πρωθυπουργό… «Εγώ ήρθα από τη Νάξο προχθές, να μείνω εδώ. Αν με έβρισκε θα με σκότωνε και εμένα. Με είχε στο στόχαστρο και εμένα. Ηθελε να πάρει, λέει, αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, να το πηγαίνει στο Κολωνάκι, γιατί είχε βρει, λέει, πάρκινγκ και να πάρει το μικρό η γιατρίνα η ανιψιά μου. Αυτή δεν ήθελε. Ολο λεφτά ζητούσε!».

Ο συγγενής των θυμάτων στη συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ

Ο κ. Χερουβείμ είπε ότι ήταν και ο ίδιος φρουρός σε κάποιο πρόσωπο, «αλλά όταν σχόλαγα το πιστόλι το παρέδιδα στoν επόπτη», σημείωσε. Τα όσα είπε ο κ. Χερουβείμ δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να τα επιβεβαιώσει: όλοι είναι νεκροί από το υπηρεσιακό πιστόλι του Χρήστου Ζαπανιώτη.

Σύμφωνα με τον νόμο περί όπλων, οι αστυνομικοί εξετάζονται από τις επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταλληλότητα τους να φέρουν πυροβόλα όπλα, πριν την είσοδο τους στο Σώμα. Επειτα, υποβάλλονται σε εξέταση για τον έλεγχο της καταλληλότητας τους να φέρουν πυροβόλο όπλο, μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτηση τους από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών.

Τραγωδία για ένα διαμέρισμα

Από μαρτυρίες που έχουν στην διάθεση τους οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, προκύπτει ότι η σχέση του δράστη και αυτόχειρα με την πεθερά του ήταν τεταμένη, για οικονομικούς και κληρονομικούς λόγους.

Ο αστυνομικός ήθελε να φύγει η πεθερά από τον πρώτο όροφο (το ζευγάρι διέμενε στον δεύτερο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας) και να το κάνουν ιατρείο για την σύζυγό του, η οποία ήταν ιατρός ρευματολόγος στο «ΙΑΣΩ», ώστε να μην πληρώνουν ενοίκιο. Ωστόσο με τη μετακίνηση αυτή διαφωνούσε τόσο η πεθερά του αστυνομικού, που ήταν και αυτή γιατρός, και η σύζυγός του.

Η αστυνομία εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο η σύζυγος να ζήτησε τη διακοπή του γάμου ή την απομάκρυνση του συζύγου, κάτι που προκάλεσε την απίστευτη αντίδραση του αστυνομικού.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία οδηγούν στην εκδοχή ότι αρχικά ξέσπασε έντονη φιλονικία μεταξύ του αρχιφύλακα και της συζύγου του, στο σαλόνι του σπιτιού, την ώρα που το κοριτσάκι τους κοιμόταν.

H «Καθημερινή» περιγράφει τη σκηνή:

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε τη νύχτα της Κυριακής. Ο αστυνομικός φέρεται να βρισκόταν σε μόνιμη, το τελευταίο διάστημα, αντιπαράθεση με την πεθερά και τη σύζυγό του για οικονομικό – κληρονομικό θέμα και γι’ αυτόν τον λόγο διαπληκτίστηκε μαζί τους, πιθανότατα στις 2 με 3 μετά τα μεσάνυχτα.

Στη διάρκεια του καβγά ο δράστης έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο, ένα πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών και πυροβόλησε αρχικά στον αέρα για εκφοβισμό. Στη συνέχεια, έστρεψε το όπλο στη γυναίκα του και την πυροβόλησε στο στήθος, ενώ κατεδίωξε την πεθερά του που προσπάθησε να διαφύγει και την πυροβόλησε δύο φορές. Βρέθηκε νεκρή στο σαλόνι του σπιτιού. Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο παιδικό δωμάτιο και εκτέλεσε την κόρη του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Στην τελευταία πράξη του δράματος, γονάτισε πλάι στο νεκρό παιδί του και αυτοπυροβολήθηκε βάζοντας τέλος στη ζωή του.

Η πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή αναφέρει ότι πέρασε αρκετός χρόνος –πιθανόν μία ή μιάμιση ώρα- ανάμεσα στη δολοφονία της οικογένειας και την αυτοκτονία του αστυνομικού, μέσα στον οποίο πιθανόν αναλογίστηκε τι έπραξε.

Οι αστυνομικοί εκφράζουν πάντως την απορία τους γιατί κανένας από τους γείτονες δεν άκουσε τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα το έγκλημα να γίνει γνωστό πολλές ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η νεκροτομή στα τέσσερα πτώματα, η οποία θα δώσει κάποιες απαντήσεις, πρόκειται να γίνει σήμερα Τρίτη.

The post Καταγγελία: Κόμπαζε ότι «μπορεί να σκοτώσει τον Σημίτη» ο φονιάς των Αγ. Αναργύρων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα