«Αρχείο Πολέμου»: Η Μάχη για το Ηράκλειο μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και έρευνα στο πεδίο της μάχης – Κρήτη 1941

Η Μάχη της Κρήτης είναι ένα ιστορικό γεγονός για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερα πλούσια βιβλιογραφία τόσο ελληνική όσο και ξένη. Η στρατηγική σημασία της μάχης καθώς και το γενικότερο πλαίσιο των συνθηκών και των συσχετισμών δυνάμεων έχουν μελετηθεί και αναλυθεί διεξοδικά και είναι πλέον κατά γενική ομολογία γνωστά στους μελετητές και φίλους της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτή η παρουσίαση εστιάζει στο προσωπικό επίπεδο των μαχητών, στην ιστορία τους και στα βιώματά τους από τη μάχη

όπως έχουν καταγραφεί από τις μαρτυρίες τους. Για πρώτη φορά αντιπαραβάλλονται μαρτυρίες από όλες τις πλευρές (ελληνική, γερμανική και συμμαχική) και σε συνδυασμό με επίσημα αρχεία και ημερολόγια. Με τον τρόπο αυτό και μέσα από την διεξοδική μελέτη του πεδίου της μάχης επιτυγχάνεται η καταγραφή και αφήγηση της ιστορίας σε προσωπικό επίπεδο.


Η λεπτομερής έρευνα περιλαμβάνει αναλυτικούς χάρτες, φωτογραφίες «Τότε και Τώρα» και αποκαλύψεις άγνωστων ιστοριών που κρύβονται τόσο πίσω από ανέκδοτες όσο και από συχνά πολύ γνωστές φωτογραφίες και γεγονότα. Για πρώτη φορά επιχειρείται η ολοκληρωμένη καταγραφή της Μάχης για το Ηράκλειο χωρίς η λεπτομέρεια της αφήγησης να υποβαθμίζει την παρουσίαση της γενικότερης εξέλιξης της μάχης.
Η έρευνα αυτή κατά κύριο λόγο διεξήχθη στο πλαίσιο της συγγραφής του βιβλίου «The Battle for Heraklion. Crete 1941. The campaign revealed through allied and axis accounts» by Yannis Prekatsounakis, Solihull, Helion & Company, 2017, UK.
Η παρουσίαση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και εποπτικό υλικό καθώς και έκθεση αντικειμένων και ευρημάτων σχετικά με τη μάχη.
Εισηγητής Γιάννης Πρεκατσουνάκης.
Σάββατο, 20-01-2018 και ώρα 19:30, Αρχείο Πολέμου – Μηθύμνης 36, Πλ. Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα