«Ξέχασαν» την πρόταση μομφής κατά Μεϊμαράκη

«Ξέχασαν» την πρόταση μομφής κατά Μεϊμαράκη21.12.2018Παρασκήνιο

Ο πρόεδρος της Βουλής, ο «βαρόνος» Γιάννης Στουρνάρας και η «εκτροπή» Τσίπρα το 2014

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Οσα θλιβερά διαμείβονται αυτές τις ημέρες στη Βουλή,

τόσο με τη «νεροποντή» τροπολογιών και τη συνεπακόλουθη μήνη της αντιπολίτευσης όσο και με την πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ του Νίκου Βούτση και του Κυριάκου Μητσοτάκη, θυμίζουν εντόνως το κλίμα ακραίας πόλωσης στις αρχές του 2014 ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στην κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του τότε προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που υπεβλήθη πρόταση μομφής κατά προέδρου της Βουλής, τουλάχιστον από το 1927. Στις 30 Μαρτίου 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του κ. Μεϊμαράκη, με αφορμή την άρνηση του τελευταίου να δεχθεί την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του τότε «βαρόνου» της Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα. Η Κουμουνδούρου είχε καταγγείλει ότι ο τελευταίος έφερε «νύχτα», με τη μορφή του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο που επέβαλαν οι δανειστές, με τον κ. Μεϊμαράκη να μην κάνει αποδεκτή την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει νέα πρόταση μομφής, αυτή τη φορά εναντίον του! Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης, ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον κ. Μεϊμαράκη για τον τρόπο με τον οποίο ασκούσε τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του, μιλώντας για υποβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Ο δε Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «θεσμική απάντηση στον ευτελισμό και στην απαξία του Κοινοβουλίου», κατηγορία που φυσικά φέρνει στον νου όσα συζητήθηκαν χθες. Ο κ. Τσίπρας είχε, μάλιστα, αποδώσει ευθύνες στον τότε πρόεδρο της Βουλής για την απουσία των υπουργών από τις επίκαιρες ερωτήσεις - άλλη μια κριτική που ασκείται και σήμερα. Η πρόταση καταψηφίστηκε, με 165 κατά και 76 υπέρ. Να σημειωθεί ότι πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής έχει γίνει άλλη μία φορά στο παρελθόν, το 1985, όταν η «γαλάζια» αντιπολίτευση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έστρεψε τα βέλη της στον αντιπρόεδρο του Σώματος Μιχάλη Στεφανίδη για τα περίφημα «έγχρωμα ψηφοδέλτια» κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα