Φανάρι: Βροντερό «όχι» στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου

Φανάρι: Βροντερό «όχι» στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου 21.12.2018Πρόσωπα

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ επιβραβεύει την τουρκική πολιτική

Αδιαπραγμάτευτη άρνηση στις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος και για την αλλαγή στο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών διατύπωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το ανακοινωθέν του Φαναρίου είναι ένα γραπτό μνημείο, καθώς μέσα σε λίγες πυκνές γραμμές τεκμηριώνει τους λόγους που το Οικουμενικό

Πατριαρχείο είναι ο θεματοφύλακας της εκκλησιαστικής ζωής γενικά στην Ελλάδα, λόγω της υπεροχικής θέσης -ακόμα και από την Εκκλησία της Ελλάδος- που του εξασφαλίζει το υφιστάμενο κείμενο του Συντάγματος της Ελλάδος, το οποίο θέλει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρασκηνιακή επικρότηση και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, όπως ακούγεται.

Ειδικότερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την επίσκεψη αντιπροσωπίας της Εκκλησίας της Κρήτης ανακοίνωσε ότι δεν συναινεί στην κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος. Οπως είχε γράψει η «δημοκρατία», η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη Διεθνή Νομική Προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άθελά της θα επιβεβαιώσει την πάγια τουρκική πολιτική, που υποβαθμίζει την πρωτόθρονη ορθόδοξη Εκκλησία σε ένα σωματείο που υπάγεται στη δικαιοδοσία της Νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το Φανάρι, η αλλαγή του άρθρου 3 θα επιφέρει την αποβολή της Εκκλησίας από τον δημόσιο βίο, την κατάργηση των αργιών των θρησκευτικών εορτών, την αλλοίωση του περιεχομένου και της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, την αφαίρεση των ιερών συμβόλων της Ορθοδοξίας από τις δημόσιες υπηρεσίες (σχολεία, δικαστήρια κ.λπ.).

Παράλληλα το Οικουμενικό Πατριαρχείο αντιτίθεται και στην αναθεώρηση του άρθρου 21, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την απαλοιφή της φράσης πως η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του έθνους». Εδώ το Πατριαρχείο σημειώνει πως σε μια περίοδο υπογεννητικότητας ο θεσμός της οικογένειας «χρήζει ρητής προστασίας και ουχί υποβαθμίσεως».

Επίσης, το Φανάρι συμπαρίσταται στον κλήρο, τονίζοντας ότι η έξοδος των κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αφού, «η προτεινομένη ρύθμισις αποτελεί επιλεκτικήν δυσμενή μεταβολήν των ειρημένων εργασιακών σχέσεων».

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα