Το πρώτο «χτύπημα» από τον Κοτζιά

Το πρώτο «χτύπημα» από τον Κοτζιά19.10.2018Παρασκήνιο

Πυρά σε Καμμένο, Τζανακόπουλο! Απειλεί να βγάλει στο φως μυστικά κονδύλια των άλλων υπουργείων

Σε προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους επιχειρούν να μεταθέσουν από το Μαξίμου τα αίτια της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σε μια θεαματική μεταστροφή με στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Υπάρχει όμως διάχυτη ανησυχία όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις, αλλά και τυχόν... αντίποινα, με αποκαλύψεις

από πλευράς του τέως υπουργού Εξωτερικών.

Πάντως, συνέχεια στην κόντρα του με το Μαξίμου έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του «Πράττω». Ο τ. υπουργός ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησής του και επιτέθηκε τόσο στον Δημήτρη Τζανακόπουλο όσο και στον Πάνο Καμμένο. Υποστήριξε δε ότι κατευθύνεται εναντίον του «οχετός με στοχευμένες διαρροές» για τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι ούτε πρόκειται για πολλά λεφτά, αλλά επιπλέον ελέγχονται από επιτροπή ανώτατων διπλωματών και εν συνεχεία από τη Βουλή.

Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε, μάλιστα, στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στον κ. Καμμένο, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και με άλλα κόμματα, ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απόρρητων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία. Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις διαρροές που δείχνουν την κατεύθυνση κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών. «Δυστυχώς, τα ξεφτιλίζουν όλα» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, πηγές προσκείμενες στον κ. Κοτζιά παρέπεμπαν στην ομιλία που θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Ηρακλείου Κρήτης, σημειώνοντας ότι εκεί «θα ανοίξει τα χαρτιά του». Ο τέως ΥΠΕΞ δεν έκρυψε την πικρία του για την προχθεσινή εξέλιξη, που τον κατέβασε από το κυβερνητικό «τρένο», λέγοντας στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν απέξω: «Κάναμε μια συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και εγώ έγινα πρώην υπουργός».

Σε ερώτηση για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις, απάντησε ότι «αυτό θα συζητήσουμε τώρα, συλλογικά». Υπενθυμίζεται ότι η κίνηση «Πράττω» αριθμεί τον κ. Κοτζιά και τη βουλευτή Πειραιά Γεωργία Γεννιά. Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «βράζει», καθώς στο κόμμα θεωρούν ότι «φαγώθηκε» λάθος υπουργός και ενώ μαίνεται η μεγάλη κόντρα της Κουμουνδούρου με τον Πάνο Καμμένο.

Σε αυτό το κλίμα, οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Πάνος Σκουρλέτης θεωρούσαν ακατανόητους τους λόγους που οδήγησαν τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ για τον Αλέξη Τσίπρα κάποιο δίλημμα του τύπου «ή Καμμένος ή Κοτζιάς». Ενδεικτικά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι «θα κατανοούσα τους λόγους της παραίτησης του κ. Κοτζιά, εάν υπήρχαν κάποια σημάδια αλλαγής στάσης από την κυβέρνηση στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».

Keywords
Τυχαία Θέματα