«Τις πταίει» για τη Μάνδρα

«Τις πταίει» για τη Μάνδρα29.12.2017Ρεπορτάζ

Αυθαιρεσίες στο ρέμα, λάθη και έλλειψη έργων στο 25σέλιδο πόρισμα

Τα αυθαίρετα στην κοίτη του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα, τα λάθη και οι παραλείψεις φορέων, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων είχαν καταλυτικό ρόλο στη βιβλική καταστροφή που έπληξε τη δυτική Αττική. Στο 25 σελίδων προκαταρκτικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αποδίδονται ευθύνες για την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών

έργων στο Δασαρχείο Μεγάρων, που έπρεπε από το 2012 να έχει ολοκληρώσει τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων όπου σχεδιάζονται επεμβάσεις.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι με τροποποίηση του σχεδίου πόλης, το 2003, τα δύο ρέματα Αγία Αικατερίνη και Σούρες, τα οποία προξενούσαν πλημμυρικά φαινόμενα, δομήθηκαν κανονικά. Η οριοθέτηση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης προβλέφθηκε με ανεπαρκή τρόπο, καθώς οι υπάρχοντες αγωγοί δεν επαρκούσαν για να παροχετευθεί το ρέμα.

Υστερα από αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ήταν παράνομα το αμαξοστάσιο-εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας, καθώς και βιομηχανικά κτίρια επί του ρέματος Σουρών, ενώ οι αγωγοί που είχαν τοποθετηθεί για την παροχέτευση του νερού ήταν πλήρως ανεπαρκείς, καθώς είχαν πολύ μικρή διατομή.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι «ο χαρακτηρισμός του φαινομένου ως θεομηνίας δεν δικαιολογεί κατ’ ουδέναν τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων ορεινής υδρονομίας, που μπορεί να μην έλυναν ριζικά το πρόβλημα, αλλά θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».

Ως λύσεις, η ανεξάρτητη Αρχή προτείνει έργα εκτροπής του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης του ρέματος Σούρες, να καθαριστούν οι κοίτες των ρεμάτων, να ελεγχθεί η νομιμότητα κατασκευής και των υπόλοιπων κτιρίων. Οσον αφορά τα κτίρια για τα οποία διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες, να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα