ΣΕΚΑΠ: Παύση πληρωμών, εκτός αν...

ΣΕΚΑΠ: Παύση πληρωμών, εκτός αν...29.12.2017Πρόσωπα

Σε τροχιά πτώχευσης η καπνοβιομηχανία, εν αναμονή του Εφετείου Κομοτηνής! Κραυγή αγωνίας από δήμο, εργαζομένους

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Προς παύση πληρωμών, αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας της, οδεύει η ΣΕΚΑΠ, καθώς το διοικητικό της συμβούλιο πήρε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του την απόφαση

για την υποβολή σχετικής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι το Δ.Σ. αναγκάστηκε να συνέλθει άμεσα για να λάβει έκτακτα μέτρα μετά την απορριπτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38.000.000 ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο Ξάνθης. Μάλιστα, χθες ορίστηκε από τη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ νομικός-ειδικός σύμβουλος της εταιρίας για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης ο Σεραφείμ Σωτηριάδης. Εκ των πρώτων ενεργειών του Δ.Σ. της καπνοβιομηχανίας ήταν και ο ορισμός του Σταύρου Κωνσταντίνου Παπασπύρου ως νέου γενικού διευθυντή της εταιρίας.

Εν τω μεταξύ, έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας είναι το βασικό ζητούμενο, απηύθυνε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που απεστάλη στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, στον υπουργό Οικονομίας και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Είναι τραγικό σήμερα για μια υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ και αποτελεί οικονομικό και εργασιακό “πνεύμονα” για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο» σημειώνεται στο ψήφισμα.

Από την πλευρά του, ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να αποφανθεί το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επί της αίτησης της ΣΕΚΑΠ για την αναστολή της εκτελεστέας απόφασής του επί του προστίμου. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν μαζική κινητοποίηση στην Κομοτηνή, όπου θα φτάσουν σήμερα το πρωί με λεωφορεία από την Ξάνθη.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κλείσει»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί, στο πλαίσιο της έννομης τάξης, προκειμένου να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία Ξάνθης ΣΕΚΑΠ εξέφρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πήρε, όμως, καθαρές αποστάσεις για το θέμα των εγγυήσεων που ζητά η επιχείρηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ουσιαστικά πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, λέγοντας πως «η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων, και όχι να δίνει εξασφαλίσεις στους επενδυτές».

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καβάλας, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μη χαθούν 170 θέσεις εργασίας.
Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των θέσεων εργασίας, αλλά κατά της διαγραφής του προστίμου (ζήτησε να καταβληθεί τμηματικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα