Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό προτείνει ο Καμμένος

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό προτείνει ο Καμμένος28.12.2017

Ενώ ο Μπουτάρης θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη για την Πρωτοχρονιά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ονομασία

των Σκοπίων που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ο Πάνος Καμμένος, διαχωρίζοντας κατηγορηματικά τη θέση του ως πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος. Σημείωσε επίσης ότι ακόμη και να έρθει το ζήτημα στη Βουλή την ίδια στάση θα κρατήσει, προκαλώντας μάλιστα τη Ν.Δ. να τα «βρει πρώτα μεταξύ της» και μετά να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, ενώ δεν απέκλεισε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Σε συνέχεια της θέσης που είχε εκφράσει από τη Θεσσαλονίκη προ ημερών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Καμμένος ερωτηθείς για το Σκοπιανό υποστήριξε: «Μιλώντας όχι ως υπουργός Εθνικής Αμυνας αλλά ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου “Μακεδονία”. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι για να αλλάξει το όνομα υπάρχει ως πρώτο δεδομένο η προηγούμενη απόφαση των πολιτικών αρχηγών και το βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή του 2008. «Σε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όταν είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, υπάρχει ο δρόμος της ψηφοφορίας στη Βουλή και ο άλλος δρόμος, με διαδικασία πιο θεσμική, διά του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων. Οπως και να έχει, εμείς ως ΑΝ.ΕΛ. δεν θα ψηφίσουμε όνομα με τον όρο “Μακεδονία”. Αρα, αν υπάρχει πλειοψηφία περνάει, αν δεν υπάρχει δεν περνάει» κατέληξε.

Στήριξη στον ΥΠΕΞ

Ο Πάνος Καμμένος απέφυγε να μπει στην ονοματολογία και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Νίκο Κοτζιά σημειώνοντας: «Δεν μπορώ να πω κάτι από τη στιγμή που διαπραγματεύεται ο υπουργός Εξωτερικών, ο καλύτερος υπουργός που έχει περάσει τελευταία». Οσον αφορά την εκδοχή δημοψηφίσματος είπε ότι δεν τη βλέπει πιθανή, ενώ ερωτηθείς για τις διαφορετικές απόψεις στην κυβέρνηση ανέφερε: «Εκεί που υπάρχει θέμα αρχών δεν αλλάζουμε».

Εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη τονίζοντας: «Εχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει τη θέση για σύνθετη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δική της θέση». Παράλληλα κάλεσε τη Ν.Δ. να τα βρει... με τον εαυτό της. «Η Ν.Δ. θα πρέπει να συμφωνήσει με τον Σαμαρά, ο οποίος ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα του σημερινού προέδρου» είπε ο κ. Καμμένος. Τέλος, ερωτηθείς αν θα αφήσει τη θέση του υπουργού σε περίπτωση ανασχηματισμού δήλωσε: «Ο ανασχηματισμός είναι θέμα του πρωθυπουργού, αλλά ό,τι και αν γίνει θα είναι για το καλό της πατρίδας μας. Η κυβέρνηση αυτή έχει πετύχει».

----

Ερχεται για ρεβεγιόν στη Θεσσαλονίκη ο Ζ. Ζάεφ

Την ώρα που κορυφώνονται οι συζητήσεις, εντός και εκτός συνόρων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την επίλυση του χρόνιου καυτού ζητήματος, ο πρωθυπουργός της γείτονος θα βρεθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ζόραν Ζάεφ, όπως ξεκαθάρισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Μιλ Μποσνιακόβσκι, θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι επίσημη, ενώ τόνισε ότι θα τον συνοδεύσουν η οικογένειά του και φίλοι του.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θα παραθέσει γεύμα στον κ. Ζάεφ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να καθίσουν και στενοί συνεργάτες του δημάρχου. Η έλευση του Σκοπιανού πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, έστω για λόγους αναψυχής, μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς ο κ. Μπουτάρης στο πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια, τον Νοέμβριο, είχε συναντήσει τον κ. Ζάεφ και τον κάλεσε να έρθει στην πόλη για να αλλάξει τον χρόνο. Το κλίμα σε εκείνη τη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα φιλικό. Τότε, μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης είχε κάνει ένα ατόπημα, αποκαλώντας κατά τη διάρκεια δηλώσεών του την ΠΓΔΜ «Μακεδονία», ξεσηκώνοντας, όπως είναι φυσικό, θύελλα αντιδράσεων. «Οταν είχα πάει στα Σκόπια είχα καλέσει τον Ζάεφ να έρθει στη Θεσσαλονίκη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το έχω πει κατ' επανάληψη ότι η πόλη μας είναι αγαπημένος προορισμός των γειτόνων. Η επίσκεψή του είναι ιδιωτική και, ως δήμαρχος, στο πνεύμα της φιλοξενίας, θα του κάνω το τραπέζι, αλλά δεν θα παραβρεθεί σε καμία επίσημη εκδήλωση της πόλης. Αυτό είναι ξεκάθαρο» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο κ. Μπουτάρης.

Φανή Χαρίση

Keywords
Τυχαία Θέματα