Ρεσιτάλ παροχολογίας τώρα και από την Αχτσιόγλου!

Ρεσιτάλ παροχολογίας τώρα και από την Αχτσιόγλου!28.12.2017ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ... ΘΕΟ ΤΟΥΣ • Η υπουργός Εργασίας, που εκτίναξε όλες τις εισφορές στα ύψη και «τσάκισε» τους συνταξιούχους, έταξε ξαφνικά χθες αύξηση του κατώτατου μισθού το 2018 και «δώρα» στα περήφανα γηρατειά

Τελικά δεν έχουν τον Θεό τους. Την ώρα που από την 1η Ιανουαρίου οι πολίτες θα βιώσουν τον νέο κύκλο της άγριας λιτότητας, με περικοπές συντάξεων, με ΕΚΑΣ ψίχουλα, με αναδρομική αύξηση εισφορών, έχουν το θράσος να εμφανίζονται με «ΘΑ», τάζοντας προσεχώς αυξήσεις κάπου, κάποτε! Πιστή στη λογική της

παροχολογίας του τελευταίου μήνα, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε ρόλο Αϊ-Βασίλη επέλεξε να μοιράσει «δώρα» σε μισθωτούς και συνταξιούχους από το νέο έτος.

Αφού ολοκλήρωσε τη διανομή του μερίσματος και του επιδόματος νεανικής αλληλεγγύης, η κυρία Αχτσιόγλου αποφάσισε -λογαριάζοντας χωρίς τον ξενοδόχο- να απευθυνθεί στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, υποσχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2018.

Για τον ΕΦΚΑ

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, έταξε και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που απώλεσαν το ΕΚΑΣ, αφού ο ΕΦΚΑ -όπως υποστήριξε σε δηλώσεις της- καταγράφει πλεονάσματα και το ασφαλιστικό σύστημα «στέκεται στα πόδια του».

Ασφαλώς δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε για να θέσει το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ζήλεψε ίσως τις ανακοινώσεις της ισπανικής κυβέρνησης (μόλις μία μέρα νωρίτερα) ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 4% το 2018, για να φτάσει τα 992 ευρώ το 2020.

Εμείς, βέβαια, δεν μπορούσαμε παρά να θυμηθούμε τις αλησμόνητες εξαγγελίες Τσίπρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014, περί επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επιστροφής των δώρων στους συνταξιούχους.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν όλοι καταλάβαμε πόσο σουρεαλιστικά ήταν όλα αυτά, αφού όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκαν οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού, αλλά ήρθαν και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με την... υπογραφή του.

Τώρα η κυρία Αχτσιόγλου, ποντάροντας στη μνήμη χρυσόψαρου της ελληνικής κοινωνίας, επαναφέρει το αφήγημα των παροχών στους αδικημένους, εμφανίζοντας σε ρόλο «από μηχανής θεού» τον ΕΦΚΑ με την οικονομική ευρωστία του.

Φυσικά το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προέκυψε από «μαγείρεμα» και από κρατική χρηματοδότηση και όχι από την απόδοση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που τόσο έντεχνα διαφημίζει η υπουργός.

Οσο για τον κατώτατο μισθό και τις προοπτικές αύξησής του, μόνο ως χιούμορ μπορεί να το εκλάβει το 54,67% των Ελλήνων που εργάζεται part time, εκ περιτροπής, ωρομίσθιο, εποχικό, ακόμη και αδήλωτο, προκειμένου να επιβιώσει...

----

Σαφάρι από την Εφορία και για το «δώρο»

Με κατασχέσεις από λογαριασμούς

Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει κόψει το δώρο των Χριστουγέννων από τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, το κόβει όμως... η Εφορία!

Καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες από φορολογουμένους - οφειλέτες προς το Δημόσιο για κατάσχεση του δώρου από τις τράπεζες για λογαριασμό της Εφορίας, που κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ακαριαία για την κατάσχεση καταθέσεων έναντι οφειλομένων προς το Δημόσιο.

Το δώρο των Χριστουγέννων, που πλέον λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δεν είναι ακατάσχετο! Ετσι, όσοι χρωστούν στο Δημόσιο και είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι το δώρο μπορεί να κατασχεθεί.

Προσοχή

Στη «μέγκενη» των κατασχέσεων μπαίνουν κανονικά, λοιπόν, τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, αφού θεωρούνται μισθοί. Οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέξουν εάν οφείλουν χρήματα στο κράτος. Θα πρέπει να ξέρουν ότι «προστατευμένες» είναι οι καταθέσεις έως 1.250 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο ποσό που υπάρχει σε λογαριασμό μισθοδοσίας μπορεί να κατασχεθεί.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ενας εργαζόμενος που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ παίρνει το ίδιο ποσό ως επίδομα Χριστουγέννων (1.000 ευρώ). Συνολικά μισθός και δώρο Χριστουγέννων είναι 2.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, τα 1.250 είναι ακατάσχετα, από εκεί και πέρα τα 750 ευρώ η Εφορία μπορεί να τα κατασχέσει!

----

Μεγάλη «βιασύνη» για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Με πολυνομοσχέδιο το οποίο επιδιώκει να καταθέσει στη Βουλή στις 8 Ιανουαρίου φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καλύψει τα τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης.

Στόχος είναι να προλάβει έτσι την προγραμματισμένη για τις 11 Ιανουαρίου συνεδρίαση του Euro Working Group, ώστε στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς (22 Ιανουαρίου), να μπορέσει να πιστοποιηθεί το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης.

Η δόση αναμένεται να κυμανθεί στα 5,5 έως 8,5 δισ. ευρώ και πιθανότατα θα «σπάσει» σε υποδόσεις.Το Euro Working Group της 11ης Ιανουαρίου θα είναι το τελευταίο με τον Τόμας Βίζερ στο τιμόνι, καθώς στο τέλος του μήνα ο Αυστριακός τεχνοκράτης συνταξιοδοτείται. Διάδοχός του αναμένεται να αναδειχθεί (με τις... ευλογίες του Βερολίνου, φυσικά) ο Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά την πορεία των πλειστηριασμών και των αποκρατικοποιήσεων. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος πρέπει να μεταφερθεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων μια σειρά από ΔΕΚΟ, με στόχο την αναδιοργάνωση και την καλύτερη αξιοποίησή τους (και όχι απαραιτήτως την πώληση). Επιπλέον, αναμένεται η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με το Ελληνικό. Στο μικροσκόπιο των πιστωτών βρίσκονται επίσης οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών, της Εγνατίας Οδού και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το πλαίσιο εποπτείας της χώρας μας μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο.

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα