«Σμήνος» 20 σεισμών ανησύχησε την Αττική

«Σμήνος» 20 σεισμών ανησύχησε την Αττική10.01.2018Ρεπορτάζ

Ρήγμα μεταξύ Αγίου Στεφάνου και Μαραθώνα έδωσε έως 2,8 R

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Στον χορό των Ρίχτερ βρέθηκε χθες η ανατολική Αττική, καθώς από τα ξημερώματα μέχρι τις απογευματινές ώρες σημειώθηκε μπαράζ σεισμικών δονήσεων -με τον μεγαλύτερο να μην ξεπερνά σε μέγεθος τα 2,8 Ρίχτερ-, που ανησύχησαν τους κατοίκους.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόνηση εκδηλώθηκε στη 01.55 τα ξημερώματα και η τελευταία λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα.

Οπως ανέφερε στη «δημοκρατία» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «οι σεισμοί έφτασαν περίπου τους 20 τον αριθμό και προήλθαν από ένα μικρό τοπικό ρήγμα, το οποίο εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στον Αγιο Στέφανο, στη Νέα Μάκρη και στον Μαραθώνα».

Αν και οι δονήσεις ήταν μικρές σε μέγεθος, με τη μικρότερη να φτάνει τα 1,6 και τη μεγαλύτερη τα 2,8 Ρίχτερ, έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι αρκετών περιοχών στην ανατολική Αττική να «θορυβηθούν». Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η σεισμική ακολουθία δεν πρέπει να εμπνέει κανέναν φόβο, καθώς η ένταση των δονήσεων είναι πολύ μικρή, ωστόσο, όπως τόνισε, συνεχίζονται η παρακολούθηση και η αξιολόγηση από τους σεισμολόγους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το φαινόμενο χαρακτηρίζεται «σμήνος» σεισμών από τους ειδικούς, καθώς εντοπίζονται στην ίδια περιοχή και τα μεγέθη τους δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Μάλιστα, στην Ελλάδα, που είναι σεισμογενής χώρα, το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο και έχει «ταρακουνήσει» τη χώρα αρκετές φορές στο παρελθόν.
Πάντως, στη διάρκεια των χρόνων, στην περιοχή της ανατολικής Αττικής δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ ισχυρός σεισμός που να έχει τραγικές συνέπειες, όπως καταστροφές και θύματα.

Οι πιο ισχυρές δονήσεις που έχει βιώσει η περιοχή έφτασαν τα 4,7 Ρίχτερ σε δύο χρονιές, το 1957 και το 1985 αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την τελευταία ημέρα του 2017, αλλά και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, η χώρα μας βίωσε ένα μπαράζ σεισμικών δονήσεων με μεγέθη από 4,2 έως 4,7 Ρίχτερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα