«ΜΙΚΡΟΙ» ΚΑΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ»

«ΜΙΚΡΟΙ» ΚΑΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ»10.01.2018Άρθρα

Τα παιχνίδια των ισχυρών με το κράτος «γιαλαντζί» των Σκοπίων

Από τον
Δημήτρη Κ. Σέργιο*

Φαίνεται ότι το σκοπιανό ζήτημα θα λυθεί το 2018, για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ χωρίς βέτο της Ελλάδος. Και ότι ορισμένοι -νόμιζα ευσυνείδητοι- πολιτικοί, που επέμεναν ότι δεν πρέπει να αποστεί η χώρα μας από το πολιτικό δόγμα των τεσσάρων συσκέψεων

υπό τον Καραμανλή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν ανήκει ούτε ως συνθετικό στο σλαβικό κρατίδιο) ετοιμάζονται για «κυβίστηση»... Σχετικώς, θα παρατηρήσω τα εξής:

α) Και μόνο η ανακύκλωση της πληροφορίας ότι η «συνθετική» ονομασία είναι αναπόφευκτη και απομένει εάν θα ισχύει έναντι πάντων (λατινιστί «erga omnes» - αυτό μόνο έλειπε!) δείχνει δυστυχώς ότι το όνομα της ιστορικής Μακεδονίας τελικά παραχωρείται σε ένα κρατίδιο γιαλαντζί. Και ότι η «διαπραγμάτευση» γίνεται... δημοσίως!

β) Θυμάμαι την προ μηνών δήλωση του βουλευτή του κόμματος που κυβερνά σήμερα τις ΗΠΑ, του (Ρεπουμπλικανού) Ντ. Ροραμπέικερ στην αλβανική τηλεόραση, ότι τα Σκόπια «πρέπει να διαλυθούν». Η δήλωση του Αμερικανού βουλευτή είχε προκαλέσει στους εν Ελλάδι αξιωματούχους ακόμα ένα -από τα πολλά- φοβικά σύνδρομα της εξωτερικής μας πολιτικής: «Αν οι Αμερικανοί θέλουν όντως να διαλύσουν τα Σκόπια, θα τα καταβροχθίσουν οι Αλβανοί, οπότε εμείς να τσακιστούμε αμέσως να συμβιβαστούμε με τον κ. Ζάεφ!» (αλγεβρική εξίσωση για μυαλό κουκουβάγιας...). Αντί να προβάλουν στεντορείως σε κάθε παράγοντα που έχει αυτιά για να ακούει και όχι να χαϊδεύεται το ερώτημα: «Γιατί, καλοί μου άνθρωποι, κατασκευάσατε το κράτος αυτό ως δήθεν αυτοτελές, εάν τελικώς σκέπτεσθε να το... δωρίσετε;» Δεν θα κρύψω από τον αναγνώστη τι υποψιάζομαι (πικρά, ομολογώ) για τον λόγο της αρχικής κατασκευής του «κράτους γιαλαντζί»: Αμερικανοί και «ευρωενωσιακοί» φοβόνταν, φαίνεται, μήπως μοιραστεί το έδαφος των μεταγιουγκοσλαβικών Σκοπίων μεταξύ Σερβίας και Ελλάδος! Μήπως, δηλαδή, χαραχθεί κάποιος κάθετος βραχίονας ρωσικής επιρροής μέχρι θαλάσσης... Προτίμησαν λοιπόν να κατασκευάσουν ως προσωρινό ανάχωμα ένα καραγκιόζ μπερντέ, ωσότου δουν πού τελικά θα τον δωρίσουν, εξουδετερώνοντας πρώτα ιστορικές αξιώσεις τρίτων.

γ) Τους Σέρβους, αναγνώστη μου, ήδη τους εξουδετέρωσαν. Τους βγήκε λίγο πιο στενάχωρο να εξουδετερώσουν αμέσως κι εμάς. Εχουμε δεκάδες καθηγητές και κοινοβουλευτικούς στις ΗΠΑ, το μέγιστο τμήμα της Διεθνούς Ναυτιλίας, έχουμε χωθεί από μακρού στο μόρφωμα της «εωρωένωσης» (πριν και από αυτήν ακόμα την Ιβηρική Χερσόνησο!). Δεν ήθελαν, λοιπόν, να μας κόψουν το κεφάλι... άγαρμπα! Το πάνε λάου λάου, με (ποικίλες) «διαπραγματεύσεις»! Θα θυμάστε τι ακριβώς είχε πει η Μέρκελ στον Καραμανλή ανιψιό στο Βουκουρέστι: «Πάψτε εσείς οι μικροί να επεμβαίνετε σε ό,τι κάνουν οι μεγάλοι»! Οπως το διαβάζετε!

*Δικηγόρος Α.Π. - Συγγραφέας

Keywords
Τυχαία Θέματα