Σκοπιανό: Βέτο Καμμένου στη χρήση του όρου «Μακεδονία»

Σκοπιανό: Βέτο Καμμένου στη χρήση του όρου «Μακεδονία»19.12.2017Πρόσωπα

Με συμμάχους και στον ΣΥΡΙΖΑ η σκληρή γραμμή του ΥΕΘΑ, ενώ άλλοι μιλούν για «παράθυρο» με το Συμβούλιο των Αρχηγών

Αρχισαν τα όργανα στην κυβέρνηση για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων. Ο Πάνος Καμμένος

άνοιξε πρώτος το θέμα και τόνισε χθες πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου «Μακεδονία». Με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας φαίνεται να συμφωνούν και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές, όχι μόνο από τους ΑΝ.ΕΛ. αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων εντείνονται, με στόχο να επιλυθεί το θέμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

«Οσον αφορά εμένα, όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, αλλά με την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος, σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε θα συναινέσω στην οποιαδήποτε χρήση του ελληνικού όρου “Μακεδονία” για την ονομασία των Σκοπίων» ανέφερε ο Π. Καμμένος από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για την παράδοση νέων οικημάτων στα στελέχη του Στρατού Ξηράς στο στρατόπεδο «Νταλίπη».

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε πει ως προς το θέμα της Μακεδονίας ότι «έχει να κάνει με απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών είναι η μη χρήση του όρου “Μακεδονία” και για οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Διπλή ανάγνωση

Ορισμένοι ερμήνευσαν τη δήλωση του κ. Καμμένου ως τροχιοδεικτικά πυρά στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών, που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια για την επίλυση του ονόματος. Επίσης, εκτιμούν ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του από παλαιότερες αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων, ότι θα πρέπει να επιχειρηθεί επίλυση της εκκρεμότητας με τα Σκόπια στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας.

Κάποιοι άλλοι κύκλοι, κυρίως διπλωματικοί, παρατήρησαν ότι ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για χρήση του όρου «Μακεδονία» σε πιθανή φόρμουλα λύσης για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εφόσον προηγουμένως συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η χρονική στιγμή πάντως που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας άνοιξε το θέμα δεν είναι τυχαία, δεδομένου ότι οι απόψεις του βρίσκουν σύμφωνους και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν επιθυμούν λύση στο Σκοπιανό με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα.

Από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε διερευνητικό στάδιο, πιθανόν και για τον λόγο ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κάνει έμπρακτα κινήσεις εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού και καλής θέλησης όσον αφορά το θέμα του ονόματος.

Αυτό που υπάρχει ως δεδομένο είναι ότι και από τις δύο πλευρές γίνεται προσπάθεια, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, να υπάρξει σύγκλιση και να λυθεί οριστικά το ζήτημα εντός του 2018 - ειδικά εντός του πρώτου εξαμήνου. Τα Σκόπια «καίγονται» να μπουν στο ΝΑΤΟ, αλλά και η Αθήνα θεωρεί ότι η διαιώνιση του θέματος θα είναι σε βάρος της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα