Ανοίξτε την πόρτα στον συνάνθρωπο!

Ανοίξτε την πόρτα στον συνάνθρωπο!18.12.2017Ρεπορτάζ

Εως τις 23/12 διαρκεί ο Ερανος Αγάπης της Εκκλησίας για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου

Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιτάσσει ο νους και η καρδιά μας να βρίσκονται στον πάσχοντα άνθρωπο. Στον συνάνθρωπο που υποφέρει, που έχει ανάγκη από ένα ρούχο, λίγα φάρμακα, ιατρική φροντίδα ή έστω ένα χάδι, ένα σημάδι ότι κάποιος τον νοιάζεται, ένα δείγμα αγάπης που να αποδεικνύει την Ενσάρκωση του Θεανθρώπου, τη Γέννησή Του, διότι ο Χριστός είναι αγάπη.

Ο Ερανος

Αγάπης, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες σε όλη τη χώρα, αποτελεί μια έκφανση αυτής της αγάπης, έναν στοιχειώδη τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται, με φορέα και διοργανωτή την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία δίνει μορφή στο συναίσθημα και το κάνει αλληλεγγύη. Λίγες ημέρες προτού η Ορθοδοξία γιορτάσει το μεγάλο γεγονός της Γέννησης του Χριστού, σε όλες τις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, ίσως σε διαφορετικές ημερομηνίες, πραγματοποιείται ο Ερανος Αγάπης. Κάθε τοπική Εκκλησία, σε διάστημα από λίγες ημέρες έως έναν μήνα, δίνει τη δυνατότητα στους πιστούς να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της, προσφέροντας έστω το ελάχιστο, το «δίλεπτο της χήρας».

ΜΗΝΥΜΑ

Κάθε Δεκέμβριο από όλες τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιείται ο Ερανος Αγάπης για τη στήριξη των ιδρυμάτων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, για το τρέχον έτος άρχισε την περασμένη Κυριακή, με την ανάγνωση του μηνύματος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου σε όλες τις ενορίες, και θα διαρκέσει έως τις 23 Δεκεμβρίου. Ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του καλεί όλους να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια της Εκκλησίας.
«Ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, υπερβαίνοντας το “εγώ” μας. Κι έτσι να μπορέσουμε να βιώσουμε την αγάπη του Θεού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισημαίνει: «Η αγάπη αυτή δεν είναι κάτι θεωρητικό και δεν βιώνεται παρά μέσα από τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Η ανιδιοτελής θυσιαστική αγάπη για τους αδελφούς μας, ιδιαίτερα για τους ελαχίστους αδελφούς του Χριστού, μας καθιστά ικανούς να πλησιάσουμε τον Ενανθρωπήσαντα Θεό. Κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες η Εκκλησία μάς καλεί να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά της αγάπης. Να ικανοποιήσουμε τα αποθέματα αλληλεγγύης μέσα σε μια δύσκολη για όλους μας εποχή. Να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι, γνωστοί σε εμάς ή άγνωστοι, που δυσκολεύονται πολύ περισσότερο. Ανθρωποι που θα περίμεναν ένα χέρι βοηθείας. Μέσα από τη συμπαράσταση στους αδελφούς μας αυτούς να ζήσουμε την παρουσία της ενυπόστατης Αγάπης ανάμεσά μας».

Η ανάληψη της πρωτοβουλίας για τον Ερανο Αγάπης άρχισε πριν από δεκαετίες, συγκεκριμένα το 1968. Τότε, βέβαια, διαρκούσε μόνο μία ημέρα και ονομαζόταν Ημέρα Αγάπης, με κύριο έργο και σκοπό τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.
«Στα χρόνια της κρίσης υπήρξε ένας έντονος προβληματισμός. Σε πολλά από τα σπίτια που χτυπάμε τις πόρτες βρίσκουμε ανθρώπους που χρειάζονται οι ίδιοι βοήθεια» αναφέρει στην Ορθόδοξη Αλήθεια ο π. Βασίλειος Χαβάτζας, διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Και σημειώνει: «Η προσπάθεια αυτή όμως δεν μπορεί να σταματήσει. Συνεχίζεται ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι δύσκολη και υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα».

Ο ΦΟΒΟΣ

Επίσης, ο π. Βασίλειος μας ενημερώνει ότι η διαδικασία του εράνου γίνεται μετ' εμποδίων, όχι τόσο από την επιφυλακτικότητα των πιστών όσο από τις αντικειμενικές δυσκολίες, και εξηγεί: «Συχνά διαπιστώνεται οι πόρτες να είναι κλειδωμένες και να μην ανοίγουν, από τον γενικότερο φόβο».

Οι εθελοντές των ενοριών επισκέπτονται τα σπίτια και μοιράζουν αντί χρηματικού ποσού αντίστοιχα κουπόνια, τα οποία είναι σφραγισμένα από την Περιφέρεια Αττικής. Εκτός από τις επισκέψεις στα σπίτια όμως, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προμηθευτούν τα αντίστοιχα κουπόνια και από τις ενορίες τους.

Ο π. Βασίλειος εξέφρασε μέσω της εφημερίδας Ορθόδοξη Αλήθεια την ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτελούν οι εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας τη συμβολή τους πολύ σημαντική. Είναι πολύ σπουδαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι στους δύσκολους καιρούς οι Ελληνες αποδεικνύουν, και μέσω του Εράνου Αγάπης, ότι ενωμένοι καταφέρνουμε να προσφέρουμε ελπίδα, όραμα και αγάπη σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Ο Ερανος Αγάπης θεσμοθετημένα στηρίζει, κατά κύριο λόγο, το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας. Δηλαδή, τα δύο τρίτα του ποσού που συγκεντρώνεται παραμένουν στο ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο και υπόλοιπο ποσό αποδίδεται στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη στήριξη των ιδρυμάτων της. Παλαιότερα ο απολογισμός γινόταν πριν από τα Χριστούγεννα. Τα τελευταία χρόνια όμως, επειδή τα κουπόνια διατίθενται στους ναούς μέχρι το τέλος των εορτών, ο απολογισμός γίνεται μετά τα Θεοφάνια. Ο π. Βασίλειος περιγράφει ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σταδιακή μείωση του συνολικού ποσού, αλλά όχι του αριθμού των ανθρώπων που προσφέρουν, δηλαδή οι πιστοί συνεχίζουν να προσφέρουν για τον συνάνθρωπό τους, απλώς, εξαιτίας των δυσκολιών, προσφέρουν λιγότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα