Ρίχνουν λάδι στη φωτιά με θέμα Θράκης λίγο πριν από την υποδοχή

Ρίχνουν λάδι στη φωτιά με θέμα Θράκης λίγο πριν από την υποδοχή05.02.2019Πρόσωπα

Σήμερα το απόγευμα φθάνει στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός

Στο παλάτι του «σουλτάνου» Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βάλουν επί τάπητος την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τα ενεργειακά, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό,

την οικονομία, αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Κορυφαία στιγμή της επίσκεψης στη γείτονα, η αυριανή συνάντηση στη Χάλκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά και η ξενάγηση του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο πρωθυπουργός επισημαίνει την ανάγκη «στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ιστορικά βήματα», σημειώνοντας πως πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, προς όφελος των λαών αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Επικοινωνία

Ο ίδιος δηλώνει ότι η σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν βασίζεται στον σεβασμό, παραδέχεται πάντως πως «η σχέση αυτή δοκιμάστηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά αποτέλεσε και τη βάση για να αποκτήσουμε διαύλους επικοινωνίας σε πολλά επίπεδα, να υπερβούμε εμπόδια και να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια θετική ατζέντα».

«Το 2016, στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήμουν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησα στον πρόεδρο και εξέφρασα δημοσίως τη στήριξή μου απέναντι στους πραξικοπηματίες» τόνισε, υπενθυμίζοντας τη στάση που τήρησε η Αθήνα, καθώς ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των «οκτώ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «προκλητική ρητορική» και την «επιθετική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο». Πάντως, λίγες ώρες πριν από την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, λάδι στη φωτιά ρίχνει ο εκπρόσωπος του «σουλτάνου», Ιμπραχίμ Καλίν, βάζοντας θέμα Θράκης αλλά και τονίζοντας πως δεν θα δεχτούν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα