Πότε θα γίνουν οι δηλώσεις για τις φετινές πανελλαδικές

Πότε θα γίνουν οι δηλώσεις για τις φετινές πανελλαδικές06.03.2018Πρόσωπα

Η υποβολή αρχίζει μετά τις 15 Μαρτίου ►Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές

Εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου θα υποβάλουν φέτος οι υποψήφιοι τις δηλώσεις τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕ.Λ. ή των ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος.

Το

ίδιο διάστημα οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες, που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά, θα πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά δικαιολογητικά στο λύκειό τους.

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, δεν υποβάλουν δήλωση, αλλά κατευθείαν μηχανογραφικό δελτίο, ενώ αν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού υποβάλουν αίτηση στο αρμόδιο υπουργείο και θα συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με αιτήματα μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης, στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων και αύξηση δαπανών για την Παιδεία. Αναφερόμενη στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας, η ΔΟΕ σημειώνει πως οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την επίδειξη αυταρχισμού των ΜΑΤ, συμπληρώνοντας πως «ο κλάδος δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα».

Το υπουργείο Παιδείας, πάντως, εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών προκειμένου να βρεθεί λύση.

Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές

Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές αδερφών φοιτητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες καθορίζει η υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Δικαίωμα μετεγγραφής θα έχουν όσοι προπτυχιακοί φοιτητές σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου φοιτητή -εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα- και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνει αυτοτελώς το ποσό των 12.500 ευρώ.

Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στην περιφερειακή ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής θα υποβάλει υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του καθ' όλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και τη μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του. Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην περιφερειακή ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στην περιφερειακή ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι ο αδελφός του θα υποβάλει υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του. Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν σε άλλη περιφερειακή ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής οι φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών και οι φοιτητές στους οποίους έχει χορηγηθεί μετεγγραφή (εξαιρούνται οι φοιτητές που έχουν λάβει μετεγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017-18).

Keywords
Τυχαία Θέματα