Πάτρα: «Κλειστό» το λιμάνι για τον σιδηρόδρομο!

Πάτρα: «Κλειστό» το λιμάνι για τον σιδηρόδρομο!24.11.2017Πρόσωπα

Αν δεν πραγματοποιηθεί η σύνδεση με το δίκτυο του ΟΣΕ έως το 2022, θα πρέπει να επιστρέψουμε κοινοτικά κονδύλια που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ!

Από τον
Φώτη Κόλλια

Mε πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων (αρ. απ. 748 / 25-10-2017) η δημοτική Αρχή εμμένει στην τοποθέτησή της για περιμετρική διέλευση του τρένου από την πόλη των Πατρών και απορρίπτει τις εναλλακτικές

προτάσεις που είχαν καταθέσει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η διοίκηση του ΟΣΕ. Η πρόσφατη απόφαση προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο καθώς, αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα σύνδεσης του λιμανιού της Πάτρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο ως το 2022, η χώρα μας κινδυνεύει με επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ!

Ο Δήμος Πατρέων δεν δέχτηκε ούτε την ενδιάμεση λύση που κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και η οποία προβλέπει επιφανειακή διέλευση του τρένου, με υπογειοποίηση για το κέντρο της πόλης, από τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου ως τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα, μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Ακόμα και σήμερα θεωρεί ότι κατ’ ελάχιστο η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής πρέπει να ξεκινάει πολύ νωρίτερα και μάλιστα από το Ρίο (να είναι, δηλαδή, συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων!), υιοθετώντας πλήρως την απαίτηση των κατοίκων του Καστελόκαμπου για υπογειοποίηση στην περιοχή τους.

Προειδοποιήσεις
Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι στην ουσία η δημοτική Αρχή ζητάει να κατασκευάσει ο ΟΣΕ, με τεράστιο κόστος (που μπορεί να φτάνει και το 1 δισ. ευρώ), ένα δίκτυο μετρό αντίστοιχο με τη βασική γραμμή του μετρό Θεσσαλονίκης! Οι κοινοτικές υπηρεσίες έχουν ήδη προειδοποιήσει για την καθυστέρηση που καταγράφεται στην εξεύρεση λύσης ώστε να συνδεθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο με το λιμάνι της Πάτρας.
Επειδή, μάλιστα, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, θεωρείται απίθανο να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ως το 2022 (η επιφανειακή σύνδεση, γιατί η υπογειοποίηση είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί). Για να μην κινδυνέψει η χώρα με επιστροφή κοινοτικών πόρων στον ΟΣΕ, υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει αναγκαστικά κάποιο «μαγείρεμα». Θα γίνει δηλαδή η γραμμή ως τον Αγιο Διονύσιο και θα θεωρηθεί ότι συνδέθηκε η Πάτρα με τον άξονα ΠΑΘΕ! Σε δεύτερο στάδιο θα αναβαθμιστεί η γραμμή ως το νέο λιμάνι.

Εχουν δίκιο, αλλά...

Τα στελέχη του σιδηροδρόμου παραδέχονται ότι η δημοτική Αρχή έχει δίκιο όταν διαμαρτύρεται, επειδή οι παλαιές μελέτες, με βάση τις οποίες προωθούνται τα έργα σύνδεσης με το λιμάνι της Πάτρας, δεν προέβλεπαν τη διατήρηση του προαστιακού τρένου που το θέλουν οι πολίτες. Θεωρούν, όμως, ότι πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της και να ζητήσει συνέχιση της λειτουργίας του προαστιακού στην επιφανειακή διέλευση ώστε να αρθεί το πολυετές αδιέξοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα