Οταν παιδιά «χτίζουν πόλεις»

Οταν παιδιά «χτίζουν πόλεις»28.11.2017Τέχνες

Στο κέντρο διάδοσης επιστημών Νόησις σε μία εκπαιδευτική δράση μικροί αρχιτέκτονες έως 10 ετών δημιουργούν ιδανικούς οικισμούς

Από την
Ελένη Σκάρπου

Λένε πως η ζωή ξεπερνά τη φαντασία. Σίγουρα όμως η φαντασία των παιδιών μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος ώστε η ζωή μας ή το μέλλον μας να αποκτήσουν μια άλλη προοπτική... φρέσκια, αγνή, παθιασμένη, άδολη.

Σε μια τέτοια όμορφη και δημιουργική διαδικασία μπαίνουν παιδιά ηλικίας από 8 έως 10

ετών και χτίζουν την πόλη των ονείρων τους με βάση τις αρχές της αειφορίας στο κέντρο διάδοσης επιστημών Νόησις, τα μεσημέρια του Σαββάτου, εδώ και 15 ημέρες και το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου.

Μια ομάδα παιδιών, η μακέτα μιας πόλης του μέλλοντος, μια πόλη με την τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων, μια αειφορική πόλη... είναι ο στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Χτίζω την πόλη μου».

Με απλά υλικά

Για την κατασκευή της πόλης τα παιδιά χρησιμοποιούν απλά, καθημερινά υλικά και εφαρμόζουν αειφορικές και οικολογικές λύσεις, πράγμα που τα μυεί σε μια ευρύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και μας εισάγει ίσως σε έναν εκπαιδευτικό πολιτισμό απαραίτητο για την εποχή μας και την ανθρωπότητα.



«Η ιδέα για ένα πρόγραμμα το οποίο θα είχε μια STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) κατεύθυνση υπήρχε αρκετό καιρό, καθώς, αφενός, αποτελεί μια τάση που κερδίζει ολοένα μεγαλύτερο έδαφος, τόσο στην τυπική, σχολική εκπαίδευση, όσο και στην άτυπη, αφετέρου, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Νόησις έχουν αυτόν τον προσανατολισμό, καθώς η επαφή των παιδιών με την επιστήμη και την τεχνολογία αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του ιδρύματος» αναφέρει η υπεύθυνη του συγκεκριμένου προγράμματος Μαρία Καρνέζου, επισημαίνοντας πως το πρόγραμμα υλοποιείται πρώτη φορά και η εξέλιξή του θα αποφασιστεί μετά την αξιολόγησή του.

Στη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά θα σχεδιάσουν το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, όπως το φαντάζονται με τις υποδομές και τις υπηρεσίες της πόλης, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική μέριμνα, θα κατασκευάσουν τη μακέτα ενός διαμερίσματος εστιάζοντας στην αρχιτεκτονική κατασκευή, θα κατασκευάσουν τα κτίρια της πόλης με απλά υλικά, μαθαίνοντας την αξία της δόμησης και της αρχιτεκτονικής, θα βρουν λύσεις και εφαρμογές για τις μεταφορές μέσα από την τεχνολογία της αυτοκίνησης και των αυτοματισμών, θα εγκαταστήσουν δίκτυα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης, παίρνοντας στοιχεία από τη φυσική και επενδύοντας στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, θα μεριμνήσουν για την ανάπτυξη φυσικού περιβάλλοντος στο περιβάλλον της πόλης με όπλο τους την οικολογία και τη φυσική αναβλάστηση και, τέλος, θα δώσουν όνομα στην πόλη, θα την τοποθετήσουν στον χάρτη και θα προσθέσουν μνημειακά στοιχεία μέσα από τις γνώσεις τους στη γεωγραφία.

Οι επιστήμες STEM

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την ηλικία τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν και να κατασκευάσουν πράγματα βασιζόμενα στη φαντασία τους, χαρακτηριστικό το οποίο συνήθως δεν αξιοποιείται σε άλλο πλαίσιο μάθησης. Στόχος μας είναι τα παιδιά μέσα από την εμπλοκή τους με τις επιστήμες, από τη μια, να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η εργασία μέσα στην ομάδα και να αποκτήσουν μια θετική στάση για τις επιστήμες STEM. Από την άλλη, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία που ενισχύει στάσεις και συμπεριφορές στους μελλοντικούς πολίτες, προωθώντας την επίλυση προβλημάτων σε ένα πλαίσιο, με έμφαση στην οικολογία και την αειφορία» τονίζει η κυρία Καρνέζου.

Η φαντασία τρέχει και εκφράζεται ελεύθερα

Αφήνοντας τη φαντασία να τρέχει και εκφράζοντας ελεύθερα αυτά που σκέφτονται... οι μικροί μηχανικοί θα φτιάξουν πηλοσανίδες εμπλουτισμένες με σπόρους όλων των εποχών για να κατασκευάσουν εξωτερικούς τοίχους κατοικιών. Κάθε παιδί κατασκευάζει ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών και ορίζει τη διαρρύθμιση και τον προσανατολισμό του.

Στη συνέχεια θα ασχοληθεί επιμελώς με τις συγκοινωνίες της πόλης, τη θέρμανση της πόλης και τη χρήση των εναλλακτικών πηγών ηλεκτρισμού, δημιουργώντας εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος από ήλιο, αέρα, έδαφος και νερό.
Οσο για το αν όλη αυτή η γνώση και η συσσωρευμένη εμπειρία λειτουργεί καταλυτικά για το μέλλον, η Μαρία Καρνέζου έχει την απάντηση.

«Πιστεύω ότι τα προγράμματα στο Νόησις, όπως και σε άλλους χώρους άτυπης εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντες των παιδιών, να δημιουργήσουν κίνητρα μάθησης και ενδιαφέροντα, τα οποία δυνάμει να επηρεάσουν μελλοντικά την επιλογή σπουδών ή και καριέρας» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα