Οι παθήσεις που κρύβονται στα ψηλά τακούνια

Οι παθήσεις που κρύβονται στα ψηλά τακούνια10.11.2017Νέα

Κίνδυνος για άκανθα πτέρνας, κατάγματα και οστεοαρθρίτιδα

Οι γυναίκες λατρεύουμε τα ψηλά τακούνια, γιατί προσθέτουν ύψος, κάνουν το πόδι να φαίνεται πιο ψηλό και πιο λεπτό, και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θηλυκότητά μας. Οταν, όμως, τα φοράμε πολύ συχνά, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα στα πόδια μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ψηλοτάκουνα δημιουργούν προβλήματα στις αρθρώσεις, ενώ παράλληλα προκαλούν φλεβίτιδα και φυσικά κάλους. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι ορθοπεδικοί τα θεωρούν κατεξοχήν υπεύθυνα

για τις παραμορφώσεις των ποδιών και κατά μεγάλο ποσοστό για τα διαστρέμματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, επίσης, ότι ένα συχνό πρόβλημα είναι η άκανθα πτέρνας. Τα τακούνια προκαλούν σταδιακά τον σχηματισμό ενός «κόμπου» στο πίσω μέρος της φτέρνας. Πρόκειται για ένα εξόγκωμα που μοιάζει με οστεώδη παραμόρφωση και οι ορθοπεδικοί το ονομάζουν «άκανθα πτέρνας».

Η πίεση σε εκείνο το σημείο του ποδιού οδηγεί σε φουσκάλες, πρήξιμο, θυλακίτιδα, ακόμη και πόνο στον αχίλλειο τένοντα. Η οστική προεξοχή που δημιουργείται είναι μόνιμη. Εξάλλου, οι πολύ ψηλές γόβες φέρνουν τα πόδια σε μια θέση που ασκεί πίεση στη σύνδεση των δαχτύλων με το πέλμα. Σε αυτό το σημείο το μετατάρσιο ενώνεται με τις φάλαγγες των δαχτύλων.

Φλεγμονή

Η μεγάλη πίεση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε αυτά τα οστά και στα νεύρα που τα περιβάλλουν. Η χρόνια πίεση στα οστά των ποδιών μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τριχοειδή κατάγματα.

Επιπλέον, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαστρέμματος, γιατί οι τένοντες στον αστράγαλο τεντώνονται απότομα περισσότερο από όσο αντέχουν κανονικά. Ενα σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να σχίσει τους τένοντες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται ύστερα από ένα σοβαρό διάστρεμμα ή κάταγμα στον αστράγαλο. Αν θέλετε, λοιπόν, να αποφύγετε όλες τις παραπάνω παρενέργειες και να κάνετε ένα δώρο στα κάτω άκρα σας, τότε επιλέξτε παπούτσια μαλακά και άνετα, και τα πόδια σας θα σας το... ανταποδώσουν, καθώς θα σας στηρίζουν καλά μέχρι τα βαθιά γεράματα!

Keywords
Τυχαία Θέματα