ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!02.01.2018Παρασκήνιο

Σκληρή απάντηση από Παυλόπουλο - κυβέρνηση - ΝΔ στις πολεμικές κραυγές των Τούρκων

Ανοιχτές απειλές για «χτύπημα» κατά της Ελλάδας ως αντίποινα στην παροχή ασύλου για τον έναν από τους οκτώ στρατιωτικούς

Η Θέση μας: Τουρκικές υποσχέσεις για ελληνικό αίμα

Διαβάστε επίσης:

►Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις για την Εφορία►Με νταούλια το γεύμα Μπουτάρη -
Ζάεφ►Παρασκευή τελειώνει η παράταση για τα τέλη►«Λεφτά υπάρχουν» λέει και πάλι ο αμετανόητος ΓΑΠ!►Παπαγγελόπουλος: Ετος οδυνηρών εκπλήξεων για πολλούς το 2018►Ανησυχία για μεγαλύτερο σεισμό στον Κορινθιακό►Πρωτοχρονιάτικο λαχείο: Ποιοι αριθμοί κερδίζουν

Είμαστε ενωμένοι και δυνατοί κ αι, αν χρειαστεί, θα το δείξουμε

Σε εθνική γραμμή Παυλόπουλος, κυβέρνηση και Ν.Δ. στο παραλήρημα Τσαβούσογλου έπειτα από την απόφαση για τον Τούρκο στρατιωτικό

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Τουρκικό ντελίριο με απειλές και εκβιασμούς κατά της Ελλάδας προκάλεσε η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου να χορηγηθεί άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που το καθεστώς Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει πραξικοπηματίες. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου σε ένα άνευ προηγουμένου ανθελληνικό παραλήρημα έκανε λόγο για απόφαση που θα προκαλέσει έκρηξη και αφανισμό της Ελλάδας. Οι απειλές του προκάλεσαν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, μαζί με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία σε απόλυτα εθνική γραμμή, έβαλε τον Τούρκο αντιπρόεδρο και όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στη θέση τους.

«Ο ρόλος μας είναι ιστορικός ακόμα και στους γείτονές μας. Οταν παρεκτρέπονται, οφείλουμε να τους δείχνουμε τον σωστό δρόμο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στη συνέχεια και στις επιθετικές και απειλητικές κορόνες του κ. Τσαβούσογλου: «Η εκτίμηση στη χώρα είναι μεγάλη, όταν χρειαστεί είμαστε ενωμένοι και δυνατοί, και θα το δείξουμε». Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες στην Τουρκία ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την καθιερωμένη τελετή υποδοχής των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, της στρατιωτικής, της εκκλησιαστικής και της πνευματικής ηγεσίας στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την Πρωτοχρονιά. Είπε, επίσης, ότι δεν «δεν διακατεχόμαστε από καμιά αλαζονεία, δεν υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας ούτε πρόκειται να τις υποτιμήσουμε».

Αυστηρό και ταυτόχρονα ειρωνικό ήταν το μήνυμα και του Μεγάρου Μαξίμου. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί» επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στο παραλήρημα του αντιπροέδρου της Τουρκίας.

Ο Γ. Κουμουτσάκος

Στην εθνική γραμμή και η Νέα Δημοκρατία, που μέσω του αρμόδιου τομεάρχη της Γιώργου Κουμουτσάκου τόνισε: «Οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που τελευταία εκτοξεύουν απαράδεκτες, άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της χώρας μας ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε εκφοβίζεται». Στην ανάρτησή του στο twitter ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι «επιβεβαιώνουν όλους εκείνους στην Ευρώπη και αλλού που πιστεύουν ότι η σχέση της Τουρκίας με τη σταθερότητα και τη δημοκρατία είναι σχέση ιδιαίτερα προβληματική».

Ο Χακάν Τσαβούσογλου, στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση της Επιτροπής Ασύλου να δώσει άσυλο στον έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εκφράστηκε με οργή κατά της χώρας μας, γράφοντας στο twitter ότι «δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο», προσθέτοντας: «Εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά, αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση». Η επόμενη ανάρτησή του ήταν ακόμη πιο εχθρική: «Οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και, όταν εκραγεί, μπορεί να μη μείνει χώρα για να προστατεύσετε».

Απαράδεκτη δήλωση Λοβέρδου, που βάζει την πατρίδα σε δεύτερη μοίρα

Η Ελλάδα απειλείται ευθέως από την Τουρκία και απαιτείται εθνική στάση, την οποία εξέφρασαν κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία απαντώντας στο παραλήρημα των Τούρκων αξιωματούχων, αλλά η Δημοκρατική Συμπαράταξη και ειδικά ο Ανδρέας Λοβέρδος ενέταξαν δυστυχώς και αυτό το μείζον θέμα στην τακτική της μικροκομματικής αντιπολίτευσης!

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όφειλε να είχε διαμορφώσει εκείνο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων και ερεισμάτων που θα απέκλειε κάθε απειλή από την Τουρκία ή από οποιοδήποτε άλλο δυνάμει εχθρικό παράγοντα. Η σπουδή της κυβέρνησης να προσβάλει με ένδικα μέσα την απόφαση χορήγησης ασύλου σε Τούρκο στρατιωτικό ελάχιστες ώρες μετά την έκδοσή της προκαλεί την όχι απλώς αλγεινή, αλλά οδυνηρή εντύπωση είτε ότι έχουν αναληφθεί ανομολόγητες δεσμεύσεις είτε ότι υπάρχει φόβος και υποτέλεια» ανέφερε σε δήλωσή του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Λοβέρδος.

Ασκησε δηλαδή κριτική στην κυβέρνηση και βρήκε μόνο μία φράση να πει για τις εχθρικές δηλώσεις των Τούρκων: «Σε κάθε περίπτωση η ΔΗ.ΣΥ. θεωρεί τις απειλές Τσαβούσογλου αποτέλεσμα θρασυδειλίας και εκτός ευρωπαϊκού πνεύματος και η Ελλάδα προφανώς τις αποκρούει».

Καμία πιθανότητα έκδοσης, ανεξάρτητα από την παροχή ή όχι ασύλου στους «οκτώ»

Η απόφαση της Επιτροπής Ασύλου, που είπε «ναι» στην παροχή ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα, δρομολόγησε εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο.

Ο Αρειος Πάγος έχει ήδη αποφασίσει τη μη έκδοση των οκτώ στην Τουρκία, κρίνοντας ότι κινδυνεύουν να μην έχουν μία δίκαιη δίκη. Και αυτό ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου που έχουν καταθέσει οι αξιωματικοί, καθώς ουσιαστικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κρίνεται η υπαγωγή τους σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας.

Η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της επίμαχης απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου έστειλε την υπόθεση στα χέρια της Δικαιοσύνης καθώς, πλέον, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας καλείται να αποφανθεί επί του θέματος. Σε αυτό, άλλωστε, θα μπορούσε να προσφύγει και ο Τούρκος πιλότος στην περίπτωση που είχε λάβει αρνητική απάντηση από την αρμόδια επιτροπή, τα δύο από τα τρία μέλη της οποίας είναι διοικητικοί δικαστές.

Ωστόσο, νομικοί εκτιμούν ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο αναμένεται να προσφύγει είτε η κυβέρνηση είτε ο Τούρκος στρατιωτικός ασκώντας έφεση επί της όποιας απόφασης εκδοθεί από το Διοικητικό Εφετείο. Στην περίπτωση δηλαδή που το Διοικητικό Εφετείο απορρίψει την αίτηση της κυβέρνησης, εκείνη μπορεί να απαντήσει με προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο Τούρκος αξιωματικός στην περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση της κυβέρνησης.
Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι απροσδιόριστος, σύμφωνα με αρμόδια πηγή. Το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει αλλά και πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί ώστε να μελετήσει το ιστορικό της υπόθεσης και τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του για να εκδώσει την απόφασή του.

Αλλωστε, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και με δεδομένο ότι εκκρεμούν ακόμη επτά αιτήσεις, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, ο οποίος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που κληθεί να αποφανθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μαρία Ζαχαροπούλου

Παλινωδίες από Μαξίμου και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τις σφοδρές αντιδράσεις από την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, που επανειλημμένα έχουν δείξει την εμμονή τους στην έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών,
επιχείρησε να διασκεδάσει και να κατευνάσει, όπως εκτιμάται, η ελληνική κυβέρνηση με την κατάθεση αίτησης για ακύρωση της απόφασης της Δικαιοσύνης -συγκεκριμένα της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών- να δώσει άσυλο σε έναν από τους φερόμενους κατά την Αγκυρα πραξικοπηματίες.

Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι προχωρά στην υποβολή αίτησης ακύρωσης μετά την αιχμηρή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «η Ελλάδα απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες», αποδίδοντας στη δικαστική απόφαση χορήγησης ασύλου πολιτικά κίνητρα και προειδοποιώντας μάλιστα για «αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις με την
Ελλάδα και στις κοινές περιφερειακές συνέργειες».

Πάγια θέση

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.
Αμέσως μετά ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία καταγγέλλουν και κατηγορούν την κυβέρνηση για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και για περίεργα αλισβερίσια και δεσμεύσεις της απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Υστερα από όλα αυτά ακολούθησε ανάρτηση στο facebook του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προκατέβαλε την απόφαση της Δικαιοσύνης όσον αφορά την αίτηση ακύρωσης της κυβέρνησης.
«Το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οκτώ Τούρκοι δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους» επισήμανε, ενισχύοντας το ενδεχόμενο η ενέργεια του Μεγάρου Μαξίμου να ήταν για... τα μάτια του κόσμου.
Την ίδια στιγμή, από την πλευρά του και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας τόσο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και στον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ που αμφισβήτησε προκλητικά εκ νέου το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων στο Αιγαίο, ανέφερε ότι «οι δημοκρατίες δεν απειλούν ούτε απειλούνται» και παράλληλα τόνισε ότι η πίστη στις δημοκρατικές αρχές είναι δύναμη και όχι αδυναμία.

Ηχηρή παρέμβαση 11 τέως προέδρων δικηγορικών συλλόγων!

«Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της και οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές».

Αυτό επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους 11 τέως πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων, με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη. Οι 11 πρώην πρόεδροι επισημαίνουν ότι η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου «πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση» και προσθέτουν: «Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα κυβέρνηση, καθώς, διαμέσου του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Δηλαδή, τα καθ' ύλην αρμόδια πρόσωπα».

Τη δήλωση υπογράφουν οι πρώην πρόεδροι Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Απόστολος Λιόσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Γεώργιος Κυμπαρίδης του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Θεόδωρος Καζάς του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, Κωνσταντίνος Σαρρής του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Δημήτριος Κοντογιάννης του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων και Δημήτριος Κωστογιάννης του Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.

Προκλήσεις και κατά της Κύπρου με απειλές από την Αγκυρα

Η Τουρκία δεν εκτόξευσε απειλές μόνο κατά της Ελλάδας αλλά και σε βάρος της Κύπρου για τις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί με στόχο την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της.
Εν όψει της γεώτρησης από το «Saipem 12000» της κοινοπραξίας ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις ενέργειες της Λευκωσίας «μονομερείς και απαράδεκτες», που αγνοούν «τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους».

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα προειδοποίησε ότι είναι «αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας» και με μια φιέστα στην Κωνσταντινούπολη, όπου υποδέχθηκε το μισθωμένο γεωτρύπανο «Deep Sea Metro 2», τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα διεξαγάγει τις δικές της έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Δέσμευση

Ως τότε πάντως και συγκεκριμένα ως τις 30 Μαρτίου 2018 η Τουρκία με Navtex που εξέδωσε δεσμεύει περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ακτών της κατεχόμενης Κύπρου για έρευνες από το σκάφος «Barbaros». Το ερευνητικό σκάφος θα συνοδεύεται από ακόμη δύο πλοία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» ήταν η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη στις τουρκικές προκλήσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα το 2018 έτος - σταθμό για τα ενεργειακά και έθεσε ως στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

Keywords
μολων λαβε, νεα δημοκρατια, νίκος αναστασιάδης, ελλαδα, ετος, βομβα mall, νέα, Πρωτοχρονιά, twitter, χρεος, λοβερδος, αθηνα, αγκυρα, facebook, αιγαιο, αλεξανδρουπολη, οηε, θεσσαλονικη, κυπρος, αοζ, sea, metro, απρόσκοπτα, κινηση στους δρομους, πρωτοχρονιατικο λαχειο, www.facebook.com, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Θόδωρος Αγγελόπουλος, υπουργειο δικαιοσυνης, κομματα, αιτηση, αρειος παγος, δημοκρατια, εθνικη, θεμα, κυπρου, κωνσταντινουπολη, οηε, πειραιως, περιεργα, metro, αγκυρα, αδαμοπουλος, αδυναμια, αιτησεις, απρόσκοπτα, ασυλο, αφορμη, γινει, γειτονα, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δωσει, δυναμιτης, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκρηξη, εκτιμηση, εμμονη, ενεργεια, επτα, ερντογαν, ερευνες, ετος, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υποθεση, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, λαχειο, λογο, μαξιμου, ματια, μειζον, μηνες, οκτω, ουσιαστικα, πηγη, πιστη, πιλοτος, πλοια, σαρρης, συγκεκριμενα, συνεχεια, τεως, τουρκια, τρια, υπουργειο εξωτερικων, φιεστα, φοβος, φορα, χρονος, κωνσταντινος, ωρες, δημητρης, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, μια φορα, οργη, πηγες, σωστο, χερια, sea
Τυχαία Θέματα