Με νταούλια το γεύμα Μπουτάρη - Ζάεφ

Με νταούλια το γεύμα Μπουτάρη - Ζάεφ02.01.2018Πρόσωπα

Δρακόντεια μέτρα στο δείπνο. Χωρίς κουβέντα (;) για το όνομα, αλλά και με τηλεφωνική παρέμβαση Κοτζιά

Από τη
Φανή Χαρίση

Περίπου 2,5 ώρες κράτησε το γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, σε γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης.



Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και διακριτικά. Εξω από το εστιατόριο μια μεγάλη άσπρη τέντα έκλεινε το οπτικό πεδίο στους περίεργους, παρότι το τραπέζι στήθηκε στον πριβέ χώρο του. Ο κ. Ζάεφ, ο οποίος πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην πόλη, έφτασε στο εστιατόριο στις 8.30 το βράδυ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και αρκέστηκε να ευχηθεί «καλή χρονιά» στους δημοσιογράφους, που περίμεναν μία δήλωσή του.

Ο οικοδεσπότης Γιάννης Μπουτάρης είχε στο πλευρό του την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πέγκα, τον σύμβουλό του Λεωνίδα Μακρή καθώς και την Αννα Βεζύρογλου, δεξί χέρι της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.



Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ, εκτός από τη σύζυγό του, είχε τον αδελφό του με τη σύζυγό του και δύο συμβούλους του με τις συζύγους τους. Το μενού ήταν πλούσιο και περιελάμβανε σαλάτες, χταποδάκι, καλαμαράκια, γαρίδες και μια τεράστια συναγρίδα. Το κρασί ήταν, φυσικά, λευκό και ήταν «4 Λίμνες» από το οινοποιείο του δημάρχου, ενώ τα γλυκά ήταν χαλβάς σιμιγδαλένιος και βανίλια παγωτό. Στο... μενού ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε και μια μπάντα Σκοπιανών, τους οποίους είχε βρει τυχαία στον δρόμο και κάλεσε να παίξουν προς τιμήν του κ. Ζάεφ.

Κάπνισμα

Οι Μπουτάρης και Ζάεφ κάθισαν δίπλα δίπλα και εκτός από τις σκέψεις τους μοιράστηκαν το ίδιο τασάκι, καθώς αμφότεροι κάπνισαν αρκετά. Tο θέμα της ονομασίας λένε ότι δεν συζητήθηκε. Μάλιστα, σχολιάστηκε ότι ο κ. Ζάεφ μιλούσε για την ΠΓΔΜ λέγοντας «my country»! Αίσθηση προκάλεσε στους συνδαιτυμόνες το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καθώς στην άλλη άκρη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος, αφού μίλησε μαζί του, ζήτησε να ευχηθεί «καλή χρονιά» και στον κ. Ζάεφ.

Αμέσως μετά το δείπνο, ο κ. Μπουτάρης ανέβασε φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter γράφοντας: «Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ήρθε στη φιλόξενη Θεσσαλονίκη, τη Μητρόπολη των Βαλκανίων, ανεπίσημα για ιδιωτική επίσκεψη. Η συζήτηση για το θέμα της ονομασίας αφορά τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Ο δήμος δεν ασκεί εξωτερική πολιτική».

Προδοτικές δηλώσεις από συριζαίους βουλευτές

Ετοιμοι για τη μεγάλη προδοσία και την παράδοση του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια εμφανίζονται ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσιες παρεμβάσεις τους!

«Δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”. Είναι δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες χώρες, Ρωσία και ΗΠΑ, έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία ξεκάθαρα και εμείς καθόμαστε τώρα και συζητάμε ποια θα είναι η ονομασία κ.λπ.» δήλωσε σε συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας. «Εδώ και 25 χρόνια», υποστήριξε, «λέμε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δηλαδή το παράγωγο και τον προσδιορισμό του όρου “Μακεδονία” το χρησιμοποιούμε από τότε. Εξάλλου, 120 χώρες μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρίσει το κράτος με τον όρο “Μακεδονία”. Είναι αναγκαία η εξεύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δυστυχώς, η Ν.Δ. βρήκε άλλη μία ευκαιρία να κάνει μικροπολιτική, αυτή τη φορά με εθνικό θέμα».

Την άποψη ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει κακώς αναχθεί σε εθνικό θέμα τα τελευταία χρόνια διατύπωσε, σε ανάλογο μήκος κύματος, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης. Ερωτηθείς για τη στάση των ΑΝ.ΕΛ., σημείωσε ότι θα ήταν ευκταίο να υπάρχει κοινή γραμμή, αλλά όλα τα εθνικά θέματα διχάζουν τις πολιτικές δυνάμεις οριζοντίως (...) σε όλα τα κόμματα θα βρείτε ανθρώπους να λένε το Α ή το Β».

Πιο προσεκτικός στη διατύπωσή του, αλλά αποδεχόμενος και αυτός τον όρο Μακεδονία υπό προϋποθέσεις, εμφανίστηκε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ: «Ολα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ, συμφωνούν στο να γίνει συζήτηση, να βρεθεί λύση, όχι για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, αλλά επειδή αυτό απαιτείται από το ΝΑΤΟ για να κλείσει και με την ένταξη της ΠΓΔΜ, και είναι φανερό γιατί, και βέβαια και στο πλαίσιο της ένταξης στην Ε.Ε.» ανέφερε.

Οπως είπε, «αποδεχόμαστε ένα όνομα σύνθετο που θα περιέχει και το “Μακεδονία” με τον όρο ότι θα αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό, ότι θα σταματήσουν οι οποιεσδήποτε αλυτρωτικές αντιλήψεις που υπάρχουν και μπορεί να είναι καταγεγραμμένες στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) και αλλού, ότι θα υπάρξει αμοιβαία εγγύηση και συμφωνία και από τις δύο χώρες, ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής συνόρων και ότι εγγυώνται τα σύνορα που υπάρχουν σήμερα και να προχωρήσουμε σε μια τέτοια λύση και να εξομαλυνθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα