Μαδούρο: «Mea culpa» για την οικονομική συντριβή

Μαδούρο: «Mea culpa» για την οικονομική συντριβή03.08.2018Ειδήσεις

Παραδέχθηκε ότι το σοσιαλιστικό μοντέλο απέτυχε στη Βενεζουέλα!

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Ενώ μέχρι σήμερα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αρνούνταν κατηγορηματικά τις ευθύνες της διακυβέρνησής του για την πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση της χώρας του, και βλέποντας ότι κανείς πλέον δεν πείθεται ότι η οικονομική συντριβή της χώρας οφείλεται στον «οικονομικό πόλεμο» που διεξάγουν οι επιχειρήσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση,

σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον, ο Νικολάς Μαδούρο ομολόγησε για πρώτη φορά σε συνέδριο του κόμματός του την αποτυχία του σοσιαλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης.

«Τα παραγωγικά μοντέλα που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής απέτυχαν και η ευθύνη είναι δική μας, δική μου και δική σας» είπε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο, προσθέτοντας: «Τέρμα η κλάψα (...) Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με τις οικονομικές δυνάμεις που διαθέτουμε, πρέπει να κάνουμε τη Βενεζουέλα οικονομική δύναμη. Θέλω λύσεις, σύντροφοι».

Οι δηλώσεις Μαδούρο, εν μέσω ελλείψεων σε φάρμακα και φαγητό και διαρκών μπλακάουτ (με πιο χαρακτηριστικό αυτό της περασμένης Τρίτης, που βύθισε στο σκοτάδι το 80% του Καράκας), προκάλεσαν προβληματισμό, αφού στην άλλοτε πλούσια πετρελαιοπαραγωγική χώρα, ο πληθωρισμός αναμένεται να «καλπάσει» έως τα τέλη του έτους με ρυθμό... 1.000.000%, την ώρα που το ΑΕΠ υποχωρεί κατά 18%!

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή πετρελαίου έχει κατακρημνιστεί από τα 3.200.000 βαρέλια τη μέρα το 2008 στο 1.500.000 φέτος, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ... 30ετίας! Σε κάποιες πόλεις, το τρεχούμενο νερό είναι «είδος πολυτελείας», τα ΑΤΜ είναι επίσης άδεια, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες έξω από το Καράκας είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτες.

Υποτίμηση

Το εθνικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί σε τέτοιο βαθμό, που για να αγοράσει κανείς μια ντουζίνα αβγά χρειάζεται περίπου 2.600.000 μπολιβάρ, ποσό που αντιστοιχεί στις αποδοχές δύο εβδομάδων! Πρόσβαση σε οικονομικό φαγητό έχουν μόνο όσοι μπορούν να πληρώσουν με ξένα νομίσματα - λόγω εμβασμάτων συγγενών ή αποταμιεύσεων.

Οσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα συρρέουν προς τα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Υπολογίζεται ότι από τη χώρα των 31.000.000 κατοίκων τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα